ВАКС розглянув заяву Князєва про затримання детективами НАБУ

ВАКС (Вищий антикорупційний суд) розглянув скаргу колишнього голови Верховного Суду Князєва на його затримання детективами НАБУ (Національне антикорупційне бюро). Прокурор САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура) Олександр Омельченко надав цікаві деталі щодо цієї справи.

За його словами, затримання Князєва сталося безпосередньо після вчинення ним можливого особливо тяжкого злочину. Гроші передавалися Князєву в два етапи. Перший транш, у розмірі 1,35 мільйона доларів, був переданий в його службовий кабінет. Під час обшуку службового кабінету виявили 548,7 тисяч доларів з першого траншу.

Крім того, під час обшуків у трьох суддів Верховного Суду виявили гроші з першого траншу з наступними номіналами: 2,3 тисячі доларів, 10 тисяч доларів та 50 тисяч доларів.

Другий транш у розмірі 450 тисяч доларів був виявлений в місці проживання Князєва. Обшук тривав до півпершої ночі, під час якого були знайдені та вилучені ці гроші.

Гроші надавалися з метою передачі суддям Верховного Суду, існує ризик того, що кошти все ще перебувають у них, і це, можливо, розширить коло фігурантів.

Крім грошей другого траншу, які знайшли в квартирі, також було знайдено 250 тисяч доларів у сейфі, з яких 237 тисяч доларів мали номери купюр, що збігалися з грошима з першого траншу.

Матір Князєва стверджувала, що це сімейні гроші від продажу квартири, але виникло питання, як з’явилися купюри, номери яких збігаються з першим траншем.

Прокурор зазначив, що затримання Князєва було необхідним для збереження матеріальних доказів, зокрема частини першого траншу.

Верховний Суд готує подання про недовіру судді Князєву через шкоду авторитету установи

Під час слідчих дій Князєв не реагував на зауваження детектива НАБУ і, ймовірно, намагався видалити інформацію з телефону та вихопити його. Вилучено два мобільні телефони, з одного з яких не було надано пароль, а з іншого, очевидно, намагалися видалити інформацію.

Крім того, з Князєва було вилучено три годинники та шкіряну сумку, в якій знаходилися згадані раніше 450 тисяч доларів.

У службовому кабінеті суду були вилучені системний блок, певна сума в євро, щоденний блокнот, копія договору купівлі-продажу та чернетки записів.

Детективи НАБУ досі не отримали доступ до матеріалів судової справи, пов’язаної з рішеннями, щодо яких нібито отримувались хабарі попри те, що Верховний Суд на пленумі підтвердив сприяння слідству.

Скаргу захисту Князєва на його затримання детективами НАБУ ВАКС відхилив. Затримання визнано законним.

До речі, у четвер Вища рада правосуддя розгляне подання САП щодо надання дозволу на утримання Князєва під вартою. Він разом з адвокатом підозрюється у неправомірному одержанні 2,7 мільйона доларів хабаря.

Коментарі