Відкат декомунізації: в Харкові суд скасував перейменування проспекту Жукова

Суддя Андрій Зінченко з Харківського окружного адміністративного суду скасував рішення про перейменування проспекту Маршала Жукова. Він виніс вердикт за позовом міськради.

У Харкові пропонують перейменувати Московський проспект

Мерія оскаржила рішення Харківської ОДА від 17 травня 2016 року. Тоді голова обладміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження про перейменування 62 об’єктів топоніміки. У цей список увійшли чотири райони (Жовтневий, Фрунзенський, Комінтернівський і Ленінський), а також 52 вулиці (в тому числі проспект Маршала Жукова), п’ять станцій метро і парк.

Після цього харківська міськрада тричі перейменовувала проспект. Однак активісти та різні сили оскаржили це рішення в судах – і завжди успішно. Однак суддя Зінченко вирішив змінити вердикт. Рішення вже розкритикували активісти та деякі депутати міськради.

“Всупереч практиці Верховного суду, попри те, що обласне управління юстиції під час перевірок не знайшло жодних порушень. Створено прецедент для скасування всього процесу по всій країні. Можна людину вивезти з ДАІ, але ДАІ з людини не виведеш”, – заявив депутат міськради Дмитро Булах.

 

У Харкові третє перейменування проспекту Петра Григоренка оскаржили в суді

Нагадаємо, раніше бюст Георгія Жукова не включили до державного реєстру пам’яток. Рішення було ще прийнято 24 грудня 2019 року. За словами представника організації “Світанок” Вадима Позднякова, для цього потрібен був рік паперової тяганини. Після цього активісти намагалися домогтися демонтажу монумента, але безрезультатно.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі