Відкриття українських портів оживило ринок зернових і дозволить аграріям Харківської області продати зібраний врожай – Євген Іванов

Стамбульська угода України з Туреччиною та ООН, а також розблокування українських портів для вивезення агропродукції означає для українських аграріїв “світло в кінці тунелю”, хоч залишається ще багато складнощів. Таку думку висловив аграрний експерт, директор ФГ “Альфа” Євген Іванов.

“Заробили українські порти, внаслідок підписання угоди у Стамбулі. Однак запрацювали лише одеські термінали. У нас не працюють порти у Миколаєві та Чорноморську, під окупацією Маріуполь, Бердянськ та Херсон. Знищено один із найбільших терміналів України Миколаївська “НІКА-Терра” .  Поки що тільки Одеса, а це приблизно 25% потенціалу українського судноплавства”, – каже Євген Іванов і наголошує, що, головне – лід рушив і це дає надію.

За словами Іванова, враховуючи той факт, що Україна посідає провідні місця на світовому ринку постачання зернових, це врятує низку країн від можливого голоду. Дозволить стабілізувати ситуацію з продовольчою безпекою для низки країн, що розвиваються.

При цьому експерт звертає увагу на дорогу суховантажну логістику та збільшення розмірів страховок на кораблі, що веде до зростання витрат для українських аграріїв.

“Констатуємо невелике підвищення ціни на зернові в районі 10%”, – наголосив аграрій.

За його прогнозами, такими темпами до кінця року можна вивезти старі запаси зерна, якщо все працюватиме стабільно без збоїв, без ризику для інфраструктури.

“Нове зерно накопичуватиметься, але Україна вивезе принаймні близько 23 мільйонів тонн торішнього врожаю”, – зазначив Іванов.

Навіть таке досягнення, на думку Іванова, позитивно вплинуло на аграріїв України та великих виробників.

“Тому що вони бачать, що країна має технічні можливості до кінця року вивезти старий урожай, мають можливість зібрати новий і на нього з’явився попит, тому що його почали купувати. Від ситуації, коли умовно не було зрозуміло, чи варто витрачати зусилля на новий урожай, якщо не продається старий, ми дійшли до ситуації, що збирати доцільно”, – сказав експерт.

Нагадаємо, 22 липня Україна, Туреччина та ООН у Стамбулі підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала Росія. 1 серпня вперше за п’ять місяців війни з порту “Одеса” вийшло судно, завантажене українським продовольством.

Раніше директор ФГ “Альфа” Євген Іванов наголошував: щоб аграрні підприємства Харківської області могли підготуватися до осені, потрібна стратегія взаємодії влади з сільгоспвиробниками, особливо малими та середніми. На його думку, на малому та середньому агробізнесі тримається інфраструктура села, і саме такі фермери створюють робочі місця, які стануть “магнітом”, щоб люди не виїжджали з районів, що постраждали від війни.

Також, Іванов прогнозував, що через блокування морських портів та знищення частини зернових терміналів сільськогосподарське виробництво в Харківській області виявилося на межі колапсу.

Коментарі