Вимагали 3 тисячі доларів із непридатного до служби: у Харкові викрили незаконну схему зняття з військового обліку

Правоохоронці встановили, що до злочинної схеми причетні 37-річний колишній медичний працівник та 69-річна колишня працівниця одного з військкоматів Харківщини. Досудовим розслідуванням встановлено, що вони вимагали хабар, щоб «полегшити» зняття з військового обліку.

Як повідомили у пресслужбі Харківської облпрокуратури, влітку потерпілий, який має вади зі здоров‘ям, пішов до лікарні. Він хотів забрати документи, що підтверджують його діагнози, аби знятись з військового обліку. Проте медики сказали чоловіку, що це доволі «складна» процедура і надали йому номер телефона чоловіка, який допоможе йому зробити все безперешкодно.  

У Харкові затримали двох військових, які за хабарі допомогали ухилянтам уникнути призову

«Добродієм» виявився колишній медик, який повідомив чоловіку, що за підготовку та безперешкодне узгодження документів щодо медичного обстеження та стаціонарного лікування без їх фактичного проходження, отримання необхідних медичних висновків, проходження військово-лікарської експертизи та в подальшому зняття з військового обліку, що надає можливість перетинати державний кордон України, треба заплатити. За «послугу» він оголосив суму у розмірі 3000 доларів.  

Потерпілий відмовився від незаконних схем, тому що він дійсно має проблеми зі здоров‘ям. Проте підозрюваний повідомив, що іншого вибору у чоловіка немає: самостійно він не зможе пройти обстеження, військово-лікарську комісію та знятись з військового обліку. Крім того, ділок додав, що якщо чоловік не погодиться, його відправлять у найгарячішу точку проведення бойових дій. Не маючи виходу, потерпілий погодився. 

До схеми також була залучена 69-річна колишня працівниця одного з військкоматів. Коли потерпілий приходив до лікарні, за вказівкою ділка він повідомляв медикам, що прийшов від неї, тому все проходило без будь-яких перепон. 

Загалом ділок встиг отримати з чоловіка 2000 доларів 

Під час обшуків правоохоронці вилучили у фігурантів чорнові записи. У жінки знайшли грошові кошти на загальну суму майже 24 000 доларів, у чоловіка — підривач до ручних гранат типу УДЗ та корпус ручної осколкової гранати РГН.  Загалом проведено 18 санкціонованих обшуків. 

Чоловіку повідомили про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, поєднаного з вимаганням такої вигоди (ч. 3 ст. 369-2 КК України), та за фактом незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами (ч. 1 ст. 263 КК України). Наразі підозрюваний перебуває під вартою.  

Жінку підозрюють у пособництві в одержанні неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, поєднаному з вимаганням такої вигоди (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 369-2 КК України). Стосовно неї в суді вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.  

Встановлюються інші особи, причетні до вчинення вказаного злочину. 

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі