Як харківський логотип став вірусним і допомагає збирати кошти на перемогу

Популярний малюнок «Харків – залізобетон» ви могли бачити в соцмережах, на футболках, авто та стаканчиках у кав’ярні. Найголовніше – він допомагає збирати кошти для наших захисників. Newsroom поспілкувався з художником Іллею (Патріком) Кассанеллі, що створив таке влучне лого нескореного Харкова.

Харків’янин зібрав понад 200 тисяч гривень на ЗСУ, подолавши повну дистанцію Ironman

Митець з красивим прізвищем, що походить з невеликого роду кримських італійців, вже майже десять років займається дизайном, рекламою та створює плакати. «Харків – залізобетон» Ілля почав малювати у перші дні повномасштабного вторгнення РФ, коли в його будинку ще були електрика та інтернет.

«Тоді я жив в центрі міста, й іноді було досить моторошно через обстріли. У цих умовах й народився архітектон. Коли лагодили світло після чергового прильоту – доповнював його новими деталями. П’ятикутний фон – геральдичний знак фортеці. Харків – це фортеця. Це моє місто, я захищав його ще в 2014 році в стінах ХОДА, – розказав художник Newsroom. – Якось я йшов до ванної кімнати, подивився в заклеєне скотчем дзеркало, побачив своє обличчя в ньому – й тут у голову прийшов девіз плакату. Той самий «Харків – Залізобетон». Закінчив роботу над плакатом вже переїхавши через обстріли в інший дім».

10-річна харків’янка продає власноруч зроблені сувеніри для допомоги ЗСУ

Ілля долучився до волонтерства ще в 2014 році. Був членом Самооборони Майдану, тактичним медиком, постраждав під час побиття євромайданівців проросійськими активістами у будівлі ХОДА. З того часу харків’янин кульгає.

Ілля Кассанеллі крайній зліва

Держпром, що зображений на лого, художник називає «місцем сили».

«Коли я буваю поруч, і в мене є час погуляти біля і крізь Держпром – я собі в цьому не відмовляю. Він став для мене місцем натхнення в час становлення моїх естетичних смаків. Саме Держпром – це першочерговий символ міста. Бо він в своїй формі та сутності й є Харковом», – вважає художник.

Шрифт, що використаний у плакаті, також розроблений Іллею. Він оформив авторське право на свій арт, але надав вільний доступ для його використання у віртуальному просторі. Тож малюнком активно діляться в соцмережах, розміщають на аватарках.

«Коли люди використовують мій постер для підняття духу – мене це дуже тішить. Я бачив постер на сайті однієї з харківських шкіл, у багатьох пабліках. Мем працює саме так, для чого й був створений», – ділиться Ілля.

Але найбільше користі арт приносить, допомогаючи збирати кошти на потреби військових. Люди донатять, купуючи патчі (нашивки), магніти, наліпки та футболки з «зазілізобетонним» малюнком. Так, відомий волонтер та музикант Василь Рябко разом з гуртом «Папа Карло» зокрема завдячуючи футболкам зібрав на новий мікроавтобус для бійців 227-батальону тероборони Харкова. Футболки купують в різні країни Європи, США, Австралію та Японію.

Художника обурює, коли його арт без дозволу використовують в комерційних цілях.

«Моя особиста позиція з 24 лютого – всі гроші, зароблені всіма моїми роботами йдуть у військо. Я ніякого відсотка з цього не маю. І коли хтось користується моєю роботою задля своєї власної наживи – от придушив би, але закон не дозволяє», – поділився Ілля.

Наліпки та футболки (є також з написом англійською) можна придбати тут.

Магніти можна замовити тут.

Патчі можна замовити тут.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі