Євген Іванов: Харківщині потрібен постійний діалог між фінансовим сектором, владою і аграрним бізнесом

Агропромисловий сектор Харківщини зазнав дуже великих втрат через повномасштабне російське вторгнення, щоб зберегти цю стратегічно важливу галузь в області необхідно налагодити постійний діалог між фінансовим сектором, владою і аграрним бізнесом.

Про це в інтерв’ю виданню “Думка” заявив аграрний експерт, директор сільгоспідприємства “Альфа” Євген Іванов.

За його словами, наразі через повномасштабне російське вторгнення аграрний сектор Харківщини має дуже багато проблем. “Перша глобальна проблема – це проблема знищеної інфраструктури сільськогосподарської галузі, а також пошкоджених та знищених полів, які перебували під обстрілами, у зоні бойових дій, під окупацією або поруч із зоною окупації. Друга проблема – це падіння світових цін на зернові культури та одночасне з цим збільшення видатків, пов’язаних зі зростанням курсу долара, зростанням вартості логістики і проблемою вивозу зернових культур за межі України. Третя проблема – це відсутність на цей час чіткої стратегії та плану відновлення, допомоги й розвитку сільськогосподарської галузі”, – зазначив експерт.

На замінованих полях, підкреслив Іванов, неможливо працювати. Однак більшість із цих полів, вважає він, поки що розміновувати теж не можна, бо наша область межує з росією. Тому ми розуміємо, що ще деякий час ця територія залишатиметься замінованою. Є відсоток полів, які пошкоджені пожежами. Є пошкоджена інфраструктура: це склади, залізничні колії, сушарки, уся інфраструктура, яка дозволяє збирати та зберігати зерно.

“Що ми з усім цим можемо зробити? Перше: потрібен певний набір програм і банківських кредитів, допомоги банківського сектору приватному бізнесу саме з ухилом на малі та середні сільгосппідприємства в першу чергу. Тому що найбільше постраждав малий та середній агробізнес. Великим гравцям трохи простіше в цьому випадку. Якщо ми не будемо мати допомоги, швидких кредитів або грантів саме зараз, вже цього року, поки є ще час на посівну та збиральну роботу, ми ризикуємо втратити прямо зараз велику кількість урожаю, що буде не зібраний, і не зможемо посіяти озиму пшеницю, яка має формувати не тільки Харківської області, а всієї країни позицію на світовому ринку зернових у наступному вже році”, – підкреслив експерт.

Крім того, продовжив він, потрібно “зменшити кількість бюрократичних процедур, інакше ми просто не будемо мати результату. Якщо йти за процедурою і не зважати на те, що зараз війна, то це взагалі вже буде не актуально. За кредити зараз можна битися рік-півтора, це неможливо. Питання швидкості і термінів. Тому потрібен постійний діалог між фінансовим сектором, владою і бізнесом”.

“Потрібен координатор цих питань також у межах Харківської області. Таким координатором повинен і міг би виступати, я так бачу, обласна адміністрація в особі Департаменту агропромислового розвитку, Департаменту економіки і профільного заступника голови Харківської ОВА”, – підсумував Євген Іванов.

Нагадаємо, на початку російського вторгнення Євген Іванов передбачав, що через російську агресію Харківська область може втратити третину врожаю зернових, що вдарить по всьому АПК України.

В серпні він підкреслив, що відновлення постачання палива та нормалізація логістики дали можливість зібрати урожай на рівні від 50% до 70% довоєнних можливостей. “Потрібна стратегія підтримки сільгоспвиробників у Харківській області. Саме від роботи АПК залежить мінімум 40% надходжень до бюджетів усіх рівнів. Стратегія підтримки сільськогосподарських підприємств, насамперед, має орієнтуватися на малий та середній бізнес, а не на великих гравців”, – зазначав Іванов.

Коментарі