Запитай у Ейнштейна і Мазепи: в Україні розробили перший освітній чат на основі штучного інтелекту

Події останніх років, а саме пандемія та війна, критично вплинули на бажання та можливість українських дітей навчатися, не втрачаючи мотивації. На допомогу незмінно приходять сучасні сервіси, інтерактив та гейміфікація. Освітній проєкт «На Урок» розробив спеціальний чат на основі ChatGPT.

Як розповіли розробники, «Чат «На Урок»: спілкування із видатними постатями минулого» – це перший українськомовний чат, створений для освіти на основі штучного інтелекту. Така технологія дозволяє симулювати розмову з відомою особистістю, поставивши запитання світовим лідерам і видатним діячам науки та культури, а отримані відповіді використати для цікавого навчання. Разом із тим робота з чатом вчить культури спілкування, розвиває вміння лаконічно формулювати запитання та критично аналізувати інформацію.

Наразі можна побудувати діалог із видатними історичними постатями всеукраїнського та світового масштабу, серед яких Альберт Ейнштейн, Василь Стус, Вінстон Черчилль, Григорій Сковорода, Іван Сірко, Ігор Сікорський, Катерина Білокур, Ольга Кобилянська, Тарас Шевченко, Ярослав Мудрий та інші. Повний список із сорока “співрозмовників” можна переглянути за цим посиланням: https://naurok.com.ua/chat

«На Урок» – найвідвідуваніший освітній сайт Україні згідно зі звітами Kantar Ukraine. Його щодня відвідує 300 000 вчителів і понад 700 000 учнів. Тому ми завжди зацікавлені в інноваціях та нових підходах в освіті. Щойно ChatGPT почав ширитися світом, ми стали шукати варіанти його інтеграції в освітні продукти. Через те, що українською мовою ШІ відповідав не дуже вправно, у нас був час подумати. Коли компанія OpenAI випустила оновлення і створила можливість підключити чат, ідея прийшла швидко. Ми з командою сформулювали перелік із 40 відомих імен, про які ChatGPT має достатньо інформації, увідповіднили їх зі шкільними предметами, розробили технічне рішення, зробили добірки матеріалів із бібліотеки «На Урок», які допоможуть краще підготувати урок для учнів, та сформували приклади запитань до кожної з особистостей, на які було б цікаво почути відповіді. В результаті у нас вийшов класний інтерактивний освітній інструмент, який вчителі можуть використовувати, щоб залучати дітей у цікаву роботу і розповідати в незвичному форматі про видатних українців і людей, які зробили значний внесок у світову науку і культуру», – розповів Дмитро Перепелиця, засновник Освітнього проєкту «На Урок».

Як це працює. «На Урок» використовує технологію штучного інтелекту, яка створює симуляцію спілкування з історичними постатями. Кожна розмова унікальна та схожа на реальну. Важливо зауважити, що відповіді в чаті, які пропонує штучний інтелект, необхідно перевіряти, оскільки вони можуть містити неточності.

Хто може спробувати чат. Абсолютно кожен охочий. Чат працює без реєстрації та є безоплатним. 

Почати спілкування в чаті можна за цим посиланням: https://naurok.com.ua/chat.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі