Інформація ЗМІ про продуктові закупівлі для ЗСУ не відповідає дійсності — Резніков

“Яйця по 17 грн за штуку” Міністерство оборони України не закуповувало і не планує — Олексій Резніков посилається на останній скандал щодо завищених цін на харчування для військових, назвавши його”штучною інформаційною атакою під вигаданим приводом”. Міністр оборони намагався пояснити фактори, що впливають на вартість добового раціону для солдатів.

Він уточнив, що не існує ніякого обґрунтування для завищення цін на харчування військовослужбовців і пояснив, що ціни на продукти аналізують спеціальні експертні установи, зокрема, інститут судових експертиз імені Бокаріуса Міністерства юстиції України. Саме такі установи та визначають діапазон.

Міністр оборони додав, що зараз в медіа поширюється величезна кількість спотвореної інформації про ціни. Зокрема, деякі порівняння відбуваються незрівнянно. Як, наприклад:

  • ціни на банку або пляшку фасованої продукції з ціною за кілограм;
  • ціни за літр з ціною за кілограм;
  • ціни за вагу нетто з ціною за вагу брутто.

Резніков заявляє, що при перевірці цін на курячі яйця у різних постачальників депутати помітять, що ціни становлять від 80 до 90,6 гривні за десяток.

“Порівняйте з ціною в супермаркетах зараз. Підкреслю – це постійна ціна на весь 2023 рік з умовою доставки до Львова або під Бахмут,” — додав він.

Яйця по 17 грн за штуку і картопля по 22 грн за кіло: Міноборони значно завищило вартість продуктів при закупівлях

В оприлюдненому ЗМІ документі вказали аномальну ціну, яку сприйняли як 17 гривень за штуку. Саме на цьому, як сказав Резніков, і була побудована теорія змови.

“Насправді це – звичайна технічна помилка, яку зробив постачальник. Яйця – єдина категорія з каталогу, яка в додатку до угоди розраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць. Згідно з нормативами кілограм яєць – це близько двох десятків штук в залежності від сорту. Ціна 170 гривень за кілограм яєць – це 85 гривень за десяток”, — пояснив міністр.

Він підкреслив, що яйця по 17 гривень за штуку Міноборони не закуповували і не планують. Як акцентував Резніков, Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів. Оборонне відомство купує комплексну послугу із забезпечення харчування. Тобто доставку певного комплекту продуктів у військові частини, а в окремих випадках – і приготування їжі.

Предметом закупівлі є вартість добового раціону для військовослужбовця. Цей раціон має чіткі критерії по калорійності та іншим параметрам. Постачальники гарантують забезпечення денного раціону за певну суму.

Минулого року ця сума становила 120 гривень на військовослужбовця на добу, а в цьому – від 151 до 162 гривень.

“В результаті проведення переговорів кінцева вартість послуги із забезпечення харчування одного бійця на добу становить 145,8 гривні. Хтось дійсно вважає, що ця сума завищена?”, — запитав Резніков.

Коментарі