Кіберфахівці ліквідували мережу “чорних обмінників”, заблокувавши шлях анонімного обігу грошей (Фото)

Кіберфахівці Служби безпеки України разом із Бюро економічної безпеки (БЕБ) здійснили успішну операцію з блокування широкомасштабного каналу обігу коштів між рф та Україною. Ця мережа функціонувала завдяки використанню криптовалютних технологій та заборонених російських платіжних систем.

У результаті припинено діяльність конвертаційних центрів в чотирьох регіонах, через які щомісяця протікало понад мільйон доларів США. Ділки використовували підсанкційні російські системи переказів, такі як Юmoney, Webmoney, а також оперували криптовалютою.

Основними клієнтами зловмисників були хакери та представники комерційних структур, які здійснювали тіньові товаро-обмінні та фінансові операції з країною-агресором.

Обмін криптовалюти проводили у підпільних конвертаційних центрах, розташованих у Києві, Харкові, Рівному та Сумах.

Спільника олігарха Жеваго затримали на Кіпрі за відмивання понад 100 мільйонів доларів

Під час обшуків за адресами проживання та роботи зловмисників було вилучено майже 60 мільйонів гривень, обладнання, яке використовувалося у незаконній діяльності.

Наразі одному з учасників злочинної схеми вже повідомлено про підозру за статтею 200 Кримінального кодексу України (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення).

Проводиться розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення до відповідальності інших учасників незаконної діяльності.

Операція була здійснена за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Коментарі