Кіберполіція викрила міжнародне шахрайське угруповання, яке ошукало інвесторів ЄС на сотні тисяч євро (Фото, Відео)

Кіберполіція, спільно зі слідчими Нацполіції та іноземними колегами, викрили та припинили діяльність міжнародного шахрайського угруповання, яке ошукало інвесторів ЄС на сотні тисяч євро.

За даними слідства, угруповання діяло з 2019 року. Аферисти створили понад 100 вебресурсів, на яких пропонували вкладникам отримання надприбутків від інвестування у криптовалюту та торгівлі цінними паперами на віртуальних фінансових ринках.

Жінка в Харкові привласнила 200 тисяч гривень із рахунку матері співмешканця через додаток онлайн банкінгу

Для спілкування з потенційними жертвами шахраї створили call-центри в Україні та Грузії, де працювали кілька сотень осіб. Оператори використовували методи соціальної інженерії, щоб переконати громадян зробити значні інвестиції.

Щоб здійснити фінансові операції, жертв переконували встановити спеціальне програмне забезпечення. Таким чином шахраї отримували віддалений доступ до комп’ютерів потерпілих та виводили їх заощадження на підконтрольні рахунки.

Жертвами угруповання стали переважно швейцарські та німецькі інвестори.

У рамках міжнародної операції проведено масові обшуки на території України та Грузії, вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, готівку та документацію. Одночасно з цим на території країн ЄС заморожено активи організаторів злочинного угруповання у понад 20 країнах.

Слідчі Головного слідчого управління Нацполіції розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії з метою встановлення всіх потерпілих і остаточної суми завданих збитків.

Коментарі