МОЗ затвердило список протипоказань від вакцинації до Covid-19

Українці за певних умов можуть отримати від лікаря офіційну довідку, що їм протипоказано вакцинацію. Про це повідомила пресслужба МОЗ.

У документі вказані такі типи протипоказань:
 
– абсолютні протипоказання, якщо чітко існує певна можливість виникнення серйозної побічної реакції;
– застереження (вакцинація з обережністю), коли остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками;
– тимчасові протипоказання (тоді у довідці вказується термін дії) або протипоказання для вакцин лише за конкретним типом (якщо є можливість щеплення іншим типом вакцини – довідка не надається).

Загалом визначено 16 причин для або відмови від вакцинації (постійної або тимчасової), або для її проведення із застереженням.
 
У Харкові на ринках вакцинуватимуть від коронавірусу 

Тимчасовими протипоказаннями є:

-гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0 °C. Вакцинація може проводитися після одужання та за відсутності ознак гострої хвороби. Довідка видається на строк до 2 тижнів від початку захворювання.
– Лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою. Вакцинацію можна проводити через 90 днів після закінчення курсу терапії. Термін дії довідки – 3 місяці.
– Введення вакцин проти інших інфекційних захворювань. Вакцинацію COVID-19 слід проводити через 14 днів після введення вакцини проти інших інфекційних хвороб (за винятком інактивованої вакцини проти грипу, яку можна вводити одночасно з антикоподібною вакциною в різні руки). У проміжку між першою та другою дозою вакцини проти COVID-19 можуть бути введені інші вакцини з дотриманням 14-денного інтервалу. Термін дії довідки – 14 днів.
– Проба з туберкуліном чи аналіз крові на туберкульоз (IGRA). У разі необхідності провести пробу з туберкуліном або IGRA її слід провести та інтерпретувати перед проведенням вакцинації або відкласти щонайменше на 4 тижні після проведення вакцинації проти COVID-19.
Вакцинація COVID-19 може бути здійснена будь-коли після завершення всіх етапів проби з туберкуліном. Термін дії довідки – до завершення оцінки проби/IGRA.
– COVID-19 в анамнезі. Вакцинація може бути відстрочена на 3 місяці з часу перебігу COVID-19 або здійснена раніше, але не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або підтвердження COVID-19. Якщо людина захворіла на ковід після отримання першої дози антикоподібної вакцини, друга доза може бути введена відповідно до затверджених схем вакцинації конкретних вакцин, але не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або підтвердження COVID-19. Термін дії довідки – 3 місяці.

Вакцинація із застереженням або особливі стани:

– Онкологічне захворювання.
– Аутоімунне захворювання. Пацієнти, які проходять лікування препаратом “Ритуксимаб”, повинні відкласти вакцинацію не менше ніж на 4 тижні після останньої дози.
– Особи з імунодефіцитом. Наявних даних недостатньо для оцінки ефективності та ризиків вакцини для осіб з тяжкими імунодефіцитними станами. Враховуючи, що вакцина не є “живою”, а особи з імунодефіцитом мають більш високий ризик тяжкої хвороби та смерті від COVID-19, вони можуть бути вакциновані.

Крім того, існують протипоказання до введення окремих вакцин, наприклад, вакцина CoronaVac від Sinovac Biotech, протипоказана вагітним.

Нагадаємо, раніше у мерії Харкова повідомляли, що готуються проводити вакцинацію дітей та підлітків від 12 до 17 років.

 

I think all aspiring and professional writers out there will agree when I say that ‘We are never fully satisfied with our work. We always feel that we can do better and that our best piece is yet to be written’.
Показати всі пости

Коментарі