Непорозуміння чи провокація: поліція затримала військового, який побився зі священниками УПЦ МП (Фото, Відео)

У соцмережах поширилося відео, на якому священнослужителі УПЦ МП заламують руки українському військовослужбовцю Артуру Ананьєву та виштовхують його з храму.

NewsRoom зібрав усі відомі подробиці цієї події.

Відео інциденту опублікував у Facebook військовослужбовець ЗСУ Віктор Бурлик, який стверджує, що Артур Ананьєв, доброволець 19-го стрілецького батальйону, отримав контузію та черепно-мозкову травму внаслідок зіткнення.

“Коли вся країна спостерігає за ситуацією в лаврі, він сам пішов у московський храм, щоб поставити запитання, скільки людей ще має загинути, щоб ви перестали ходити в Московський Патріархат”, — написав у дописі до відео Бурлик.

Митрополиту УПЦ Павлу СБУ вручило підозру

На кадрах видно, як група священників та їх помічники спочатку притискають військового до стіни, а потім заламують йому руки та виштовхують з храму в коридор, де продовжують стримувати. У коридорі військовий впав на підлогу, можливо, йому стало зле. Приблизно у цей час викликали поліцію.

Під час затримання Ананьєв сказав, що йому нічим дихати, але священник відповів йому: “Та мені наср**ть, чого у тебе там немає”.

Коли військовий вийшов на вулицю, на його обличчі та одязі можна побачити сліди крові.

Як повідомляється, частина парафіян церкви підтримали дії священників. Один із чоловіків навіть сказав, що немає різниці між російською та українською церквами.

“Мені огидно що в моєму рідному місті му**ра кришують московський патріархат, коли по всій країні правоохоронці відкривають справи по держзраді московських попів. Обличчя парафіян теж показане, всі спостерігали як мордували військового, який захищав Україну і ризикував своїм життям”, — пише в дописі Бурлик.

Інцидент стався під час богослужіння в Хмельницькому. Очевидці та користувачі соцмереж вважають, що військовий або той, хто за нього себе видає, влаштував у храмі провокацію.

СБУ оприлюднила перехоплення телефонних розмов митрополита УПЦ Павла

“Йшла служба. Зайшов військовий, або як говорила поліція при затриманні, можливо, він просто одягнув форму. Почав провокувати, лізти з руками до іншого батюшки, а цей чоловік захистив і хотів його просто вивести зі служби. І тут ця дівчина вмикає камеру і починає ось цю виставу «господи б’ють військового». Вони прийшли разом. Мій вітчим співає там (у церковному хорі – ред.). Каже, що це – чиста провокація”, — повідомила читачка vsim.ua, що була очевидицею цієї події.

Представництво Української Православної Церкви прокоментувало інцидент на офіційному сайті. У тексті зазначено, що винуватцем вважають навіть не самого військового, якого згадують не інакше як “провокатор у військовій формі”, а місцевого депутата Віктора Бурлика, який у відеозверненні закликав до вигнання попів УПЦ МП.

“У Хмельницькому після закликів місцевого депутата Бурлика Віктора, чоловік, переодягнений у військову форму, влаштував провокацію прямо під час Божественної літургії в кафедральному соборі УПЦ”, — йдеться у повідомленні на сайті. 

Представники УПЦ (МП) пояснюють, що військовий напав на священнослужителя Покровського кафедрального собору, зірвавши Богослужіння. При цьому він нібито пошкодив Священне Євангеліє.

“Дії молодика, який одягнув військову форму, хоч і не має ніякого відношення до військовослужбовців (так він особисто повідомив працівників поліції) є провокативними, принижують форму українського військового та прямо працюють на російську агресію, дестабілізуючи воєнний стан в Україні та розколюючи Український народ”, — пише пресслужба єпархії.

На місце події викликали патрульних та повідомили Службу Безпеки України. Своєю чергою коментарій стосовно події дала речниця управління патрульної поліції в Хмельницькій області Вікторія Тимощук.

Суд відправив митрополита Павла під цілодобовий домашній арешт

“Чоловік під час проведення молитовної літургії, скинув зі столу на підлогу книгу «Євангеліє», вчинив словесний конфлікт відносно священника, який читав молитовну літургію. Свідки цієї події викликали працівників поліції. На даний час вирішується питання про притягнення громадянина, до адміністративної відповідальності за ст. 173 КУпАП”, — повідомила Тимощук.

Крім того, вона зазначила, що за фактом побиття військовослужбовця, зафіксованим на відео, слідчі відкрили кримінальне провадження стосовно священника за ч. 2 статті 296 Кримінального кодексу України (Хуліганство).

Згодом на резонансну подію зреагував міський голова Хмельницького Олександр Симчишин. Він написав на каналі у Telegram, що побиття військового у храмі повинно стати беззаперечним аргументом для Верховної Ради, аби проголосувати за прийняття законопроєкту про заборону УПЦ.

“Московська фсбешна агентура у вигляді УПЦ МП має бути заборонена по всій країні. Той антиукраїнський шабаш, який відбувається останніми днями в столиці, і побиття військового у Хмельницькому мають стати залізобетонним аргументом для Верховної Ради, аби проголосувати законопроєкт про заборону: раз і назавжди заборонити це фсбешне кубло”, — написав Симчишин.

Лише з другої спроби: як митрополиту Павлу в суді одягали браслет (Відео)

Мер міста зазначив, що на позачерговій сесії Хмельницька міська рада планує припинити користування УПЦ усіма земельними ділянками на території громади, та ініціюватиме аналогічні рішення обласної та районної рад.

“На позачерговій сесії ми припинимо користування усіма земельними ділянками на території громади. Ініціюємо також рішення обласної та районної рад”, — пише міський голова.

Також стосовно події, що була знята на відео Симчишин додав, що причетні до побиття військового мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Також повинні відповісти й патрульні, які склали протокол на військового, які за думкою Симчишина мають бути звільнені.

Коментарі