Окупанти осушують Каховське водосховище: чим можуть обернутися наслідки для Запорізької АЕС (Фото)

Експерти заявляють, що під загрозою знаходиться не тільки забезпечення питною водою сотень тисяч українців та майже півмільйона акрів сільгоспугідь. Без води в Каховському водосховищі не зможе працювати система охолодження Запорізької АЕС.

Про це пише NPR.

Російські терористи осушують Каховське водосховище в Херсонській області, що ставить під загрозу безпеку на Запорізькій АЕС, яка є найбільшою в Європі атомною електростанцією.

У виданні зазначають, що вода почала спадати з Каховського водосховища ще у листопаді 2022 року. Вона йде через шлюзові затвори гідроелектростанції, які контролюються російськими окупантами. Рівень води у водосховищі критично впав до найнижчої позначки за три десятиліття. В результаті різкого зниження рівня води уздовж резервуара утворилася берегова лінія.

Повідомляється, що окупанти підірвали дорогу над греблею Каховської ГЕС, що регулює рівень води у водосховищі. Шлюзові ворота греблі, на щастя, вціліли, але відразу після вибуху з’ясувалося, що російські сили навмисне використовували два козлових крани, які знаходяться на підконтрольній Росії стороні греблі, щоб відкрити додаткові шлюзові затвори, що дозволить знизити рівень води у водосховищі.

Близько 15% Харкова залишається без світла після обстрілів – Терехов

У Запорізькій обласній військовій адміністрації висунули припущення, що метою осушення водосховища може бути затоплення території на південь від греблі, щоб не дозволити українським силам форсувати річку Дніпро.

Коментарі