Підозра Петра Порошенка в держзраді — всі подробиці

Колишньому президенту України Петру Порошенку, лідеру партії “Європейська солідарність”, оголосили про підозру у державній зраді. Про це повідомив Олександр Турчинов, колишній секретар РНБО.

“Повністю залежний від Зеленського Генеральний прокурор Венедиктова не підписала цю підозру, а підписав призначений з цією метою один з її заступників, на прізвище Симоненко” – заявив Турчинов.

У пресслужбі ДБР того ж дня підтвердили інформацію про підозру та розповіли деталі.

Суд залишив Медведчука під домашнім арештом

“Працівники ДБР у взаємодії з СБУ та під процесуальним керівництвом офісу генпрокурора розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям “ЛНР” та “ДНР” групою громадян України на загальну суму близько 1,5 млрд гривень” – сказано в повідомленні.

Пізніше видання “Українська правда” опублікувало повний текст підозри, підписаної заступником генпрокурора Олексієм Симоненком. У ньому йдеться про так звану “вугільну справу” — разом з Порошенком підозрюваними по ньому проходять ексміністр енергетики Володимир Демчишин, нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук та бізнесмен Сергій Кузяра. У Генпрокуратурі вважають, що у 2015 році Порошенко, використовуючи свої президентські повноваження, доклав зусиль для розриву контракту про постачання вугілля з Південно-Африканської Республіки та переорієнтував Україну на закупівлі вугілля в псевдореспубліках Донбасу — “ЛНР” та “ДНР”. Автоматично це означає фінансування терористичних організацій, якими визнані проросійські бойовики. Таким чином, Порошенка звинувачують у злочинах згідно зі ст. 28-2 і ст. 111-1 (державна зрада), а також ст. 258-1 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України.

В СБУ понад три години допитували Петра Порошенка

У партії Порошенка заявили, що підозра — це спроба президента Володимира Зеленського залякати опозицію. За їхніми словами, Порошенко повернеться в Україну тоді, коли він запланував, а не тоді, коли це буде потрібно Зеленському. Також у заяві політсила висунула Зеленському низку зустрічних звинувачень.

“Не Порошенко, а Зеленський знімав кіно в Москві та фоткався на Красній площі, коли зелені чоловічки захоплювали Крим. Не Порошенко, а Зеленський у квітні чотирнадцятого давав корпоратив сепарам у Горлівці. Не Порошенко, а Зеленський чотири рази ухилявся від повістки, коли син Порошенка служив в армії. Не Порошенко, а Зеленський грав на роялі, поки армія звільняла дві третини Донбасу. Не Порошенко, а Зеленський злив Путіну спецоперацію із затримання військових злочинців з групи Вагнера. Не Порошенко, а Зеленський завозить вугілля з ОРДЛО під виглядом російського на мільярди та мільярди доларів” — сказано в повідомленні.

Адвокат Порошенка Ігор Головань в ефірі програми “Свобода слова на ICTV” підтвердив, що експрезидента викликали на допит у ДБР на 23 грудня. Однак, додав він, Порошенко на цей допит приходити не має наміру.

Нагадаємо, 17 грудня слідчі ДБР спробували вручити Порошенку підозру щодо “вугільної справи” — справи про торгівлю вугіллям з терористичними організаціями на Донбасі. Але колишній глава держави банально втік від слідчих, не прийнявши папір з підозрою. Пізніше стало відомо, що Порошенко того ж вечора спішно покинув країну та полетів до Туреччини.

Коментарі