СБУ виявила ділків, які вкрали понад 150 млн грн з українських компаній на ТОТ

Кіберфахівці Служби безпеки України розкрили злочинну схему, за якою посадовці Державної податкової служби привласнили понад 150 млн грн активів українських компаній, що опинилися на тимчасово окупованих територіях.

Зловмисники використовували махінації із податком на додану вартість, привласнюючи “податковий ліміт” компаній, що надавав їм право сплачувати менше власного ПДВ та заробляти на цьому десятки мільйонів гривень.

Слідство встановило, що до незаконної діяльності причетні співробітники Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області, а саме: керівник управління з питань запобігання та виявлення корупції та два його підлеглі колеги.

Для реалізації схеми її учасники несанкціоновано втручалися у податкові бази даних та підробляли цифрові підписи керівників компаній, завдяки чому вони могли реєструвати фіктивні господарські операції з афілійованими комерційними структурами в електронних кабінетах платників податків тимчасово непрацюючих підприємств.

СБУ розшукують причетних до корупційної схеми, пов’язаної із “зерновою угодою”

За допомогою цих незаконних дій злочинці викрадали активи підприємств на непідконтрольних територіях, переносили на них зобов’язання зі сплати ПДВ.

Все це здійснювалося без відома керівників підприємств з непідконтрольних територій.

Наразі за цією справою повідомлено про підозру трьом чиновникам та двом їхнім спільникам, одна з котрих є “бухгалтеркою”, що вела чорну бухгалтерію ділків. Вони підозрюються за двома статтями Кримінального кодексу України, а саме ч. 5 ст. 185 (крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах) та ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї).

Тривають слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності всіх причетних до махінацій осіб.

Коментарі