У Міністерстві юстиції розказали про розклад та роботу російських полонених

Заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька розповіла, в яких умовах утримують військовополонених армії РФ. За її словами, з перших днів повномаштабного вторгнення полонені знаходились у військових, через деякий час було прийнято рішення про створення спеціального табору, йдеться в інтерв’ю ТСН.

В Україну з російського полону повернулись захисники “Азовсталі” (Фото)

“Перші полонені розповідали про навчання, на яких вони заблукали. Це була маса розгублених людей, яка була вражена тим, що їх не катують, що у них є постіль та перебування в теплі. Деякі з них ділились враженнями, що умови в полоні набагато кращі, ніж в казармах. Деякі з них, які утримуються в таборі, розповідали, що після звільнення замість обміну залюбки б перевезли свою родину в Україну. До речі, після обміну, після приїзду в Росію, ці ж полонені кажуть журналістам, що їх тут били. Хоча нам дякували за гарне відношення та засуджували Путіна”, – розповідає Олена Висоцька.

Російських полонених утримують на дільницях в камері по 6-10 осіб, а в таборі – у гуртожитку. Сплять вони по 8 годин, мають триразове харчування як і у офіцерів ЗСУ, бо такі вимоги міднародного права. Середній вік складає від 25 до 30 років, є такий, якому не виповнилося й 19-ти. А найстаршому з рашистів, який наразі перебуває в полоні, – 63.

Прикордонники взяли в полон російського артилериста, який обстрілював Харківську область (Відео)

Серед полонених є не тільки росіяни, а й мешканці так званих “ЛДНР”, але вони у обмінах не приймають участі.

“Росіянам для обміну не цікаві мешканці “ЛДНР”. Вони їх взагалі викреслюють з переліку. Їх використали і все”, – каже Висоцька.

Коли ж трапляються так звані “кадирівці”, вони дуже швидко йдуть на обмін. Буває, не минає й місяця.

У полоні рашисти працюють на виробництві, майструють піддони, виробляють подарункові та господарські пакети, картонні коробки. Робота не обов’язкова, але військові самі до неї вдаються в умовах нудьги. З рідними вони спілкуються по кілька хвилин телефоном, а от родичі на відвідини приїжджати не хочуть.

Коментарі