Україні вдалося повернути 44 полонених у межах обміну з Росією (Фото, Відео)

Україні вдалося повернути 44 своїх захисників у рамках обміну полоненими, який відбувся 26 квітня. Серед звільнених були 36 рядових та сержантів, а також 6 офіцерів, які боронили Маріуполь, Херсонщину та східні регіони України. Двоє цивільних українців також були звільнені.

Очільник Офісу президента України Андрій Єрмак зазначив, що серед звільнених є особи, які були піддані тортурам під час перебування в полоні.

“Черговий обмін полоненими. Нам вдалося повернути додому 44 наші людини. Серед них – 36 рядових та сержантів і 6 офіцерів. Це військові, прикордонники, нацгвардійці, моряки.
Люди захищали Маріуполь, «Азовсталь», Херсонщину, билися з ворогом на Сході. Також ми звільнили двох цивільних.
Серед звільнених є поранені, яких ворог катував у полоні. Також є двоє чоловіків, дружин яких раніше звільнили з полону.
Наша команда, Координаційний штаб з питань поводження із військовополоненими, продовжуємо виконувати задачу Президента Володимира Зеленського, яка звучала чітко: «повернути додому всіх».
Сила держави вимірюється тим, як вона цінує своїх людей. Наш принцип – українці є найвищою цінністю. Повернемо всіх!”, — написав Єрмак на каналі у Telegram.

На Великдень 130 українських воїнів повернулися додому з полону (Фото, Відео)

За даними Координаційного штабу з питань поводження з полоненими, 19 звільнених належать до ЗСУ, 11 до ДПСУ, 7 до ВМС, 2 до НГУ та 3 до ТрО.

У ДПСУ зазначили, що серед 11 звільнених прикордонників, п’ятеро бійців Донецького загону, четверо – воїни з Маріупольського загону морської охорони, ще двоє служили у Сумському прикордонному загоні. Усі звільнені отримають медичну допомогу та пройдуть реабілітацію.

Андрій Єрмак також заявив, що з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України було звільнено з російського полону 2279 українців. Водночас міністерство оборони росії повідомило, що Україна передала 40 військовополонених у рамках цього обміну.

“26 квітня в результаті переговорного процесу з підконтрольної київському режиму території повернуто 40 російських військовослужбовців, яким у полоні загрожувала смертельна небезпека”, — у своєму “дуже правдивому” стилі доповіли міноборони рф.

Хоча міноборони рф не показали фото звільнених окупантів, які “уникли смертельної небезпеки”, щоб уникнути дисонансу з їх твердженнями про катування та неналежне утримування полонених російських загарбників в українському полоні з їх вгодованими обличчями, російські пропагандисти виклали відео цього обміну.

“Замордовані російські полонені”. Скріншот з відео

Коментарі