Затримано російського шпигуна у Чернівцях: деталі операції СБУ (Відео)

Служба безпеки України успішно провела багатоетапну спецоперацію, під час якої був затриманий ще один російський агент, який працював в головному управлінні генерального штабу Збройних Сил РФ (відомий як ГРУ). Цей зловмисник займався збиранням розвідданих про розташування українських військових підрозділів та об’єктів критичної інфраструктури на сході та заході країни.

Основним об’єктом зацікавлення шпигуна були локації Служби безпеки та Держприкордонслужби, а також точні координати ключових мостів та електропідстанцій на Харківщині та Буковині. Російський агент був затриманий співробітниками СБУ під час проведення прихованої фотофіксації військового об’єкта у Чернівцях.

Згідно з проведеним слідством, помічником агресора виявився місцевий мешканець, який у 2021 році переїхав до Харкова та працював техніком з налаштування інтернету. Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, він почав активно поширювати прокремлівські наративи на своїй сторінці у соцмережі “Одноклассники”. Це привернуло увагу російської воєнної розвідки, яка віддалено зв’язалася з ним та запропонувала співпрацю.

Житель Харкова, який не розбирався у власному телефоні, самостійно записував свої розмови з росіянами

Російський агент, перебуваючи у Харкові, виконував вказівки свого російського “куратора” щодо збору інформації про блокпости та фортифікаційні споруди в місті, а також передавав окупантам геолокації місцевих енергооб’єктів. Пізніше, йому було наказано повернутися до Чернівців під прикриттям відвідування родичів, але насправді це було замасковуванням для шпигування за обласним управлінням СБУ, прикордонним загоном та місцевим військкоматом, а також для отримання координат транспортних мостів регіону та їх систем охорони.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили російському агенту про підозру за статтею 111 частина 2 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

NewsRoom – незалежне видання, яке розвивається з 2015 року. Щодня на сайті журналісти розміщують десятки новин про життя Харкова та України. Більше інформації представлено в розділах «Новини компаній», «Бізнес», «Місто», «Їжа».

Коментарі