У мерії розповіли, як будуть створювати в Харкові “Зелений каркас”

Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов озвучив подробиці проєкту в інтерв’ю “7 каналу”.

Так, почати реалізацію ідею створення “Зеленого каркаса” планують з облаштування системи зелених коридорів, яка з’єднає паркові зони міста велосипедними та пішохідними доріжками.

“Першим кроком буде створення – я вже презентував це на сесії міської ради – такого зеленого великого оазису біля Гребного каналу. Там є дуже хороші острови. Це вулиця Шевченка, це міст, це паром невеликий. Це такий зелений оазис, який дасть нове розуміння відпочинку в місті Харкові”, – говорить Терехов.

За його словами, нові місця відпочинку стануть альтернативою для харків’ян, які зараз виїжджають на природу за місто.

“Не потрібно буде їздити в Харківську область. Це буде настільки комфортно, настільки затишно, настільки класно, що це буде одне з найулюбленіших місць харків’ян. Там можна буде пробігтися, там можна буде проїхатися на велосипеді. Там можна буде походити на класній набережній, там можна буде сісти відпочити. Я дуже хочу, щоб в Харкові з’явилася така зона, де можна буде поєднувати і спортивні заняття, і відпочинок, і розваги”, – говорить секретар міськради.

У майбутньому паркові зони міста планують з’єднати зеленими коридорами. У мерії вважають, що така організація міської природи дасть поштовх до розвитку біологічного різноманіття мегаполісу.

 

Як зазначає завідувач кафедри основ архітектури Харківського національного університету будівництва та архітектури Олександр Буряк, завдяки зеленим коридорами екологічна система зможе існувати паралельно, одночасно з містом.

“До речі, птахи вже давно продемонстрували такий приклад. Оскільки пернаті не пов’язані з поверхнею землі та можуть спокійно перелітати з горища на горище, то вони ці коридори там, нагорі, давно реалізували. Вони добре живуть у місті. У великих містах кого тільки немає : і шуліки, і боривітри. Сучасне місто досить комфортне для проживання птахів”, – говорить Буряк.

Зелена мережа екомаршрутів – це понад 62 км освітлених вело- та пішохідних доріжок з водопроникним покриттям у долинах річок. Крім того, згідно з проєктом “Зелений каркас”, у зелену мережу увійдуть 27,4 км зелених вулиць, майже 19 км реконструйованих вуличок приватного сектора вулиці та практично стільки ж вело-пішохідних стежок у мікрорайонах і садово-паркових зонах. За зеленим коридорами весь Харків можна буде пройти наскрізь або виїхати на велосипеді за місто, навіть не перетинаючись із жвавими транспортними магістралями.

Коментарі