Міжнародні слідчі: російська влада заздалегідь спланувала та фінансувала катівні в Херсоні

Міжнародні слідчі, розслідуючи російські злочини на території України, виявили, що російська влада заздалегідь спланувала та фінансувала використання тортур в ізоляторах Херсона та інших окупованих районах.

Про це повідомляє CNN.

За словами глави колективу міжнародних слідчих Mobile Justice Team Уейна Джордаша, в проведенні окупації України Москва використовувала дуже конкретний план.

“Перший етап, по суті, полягає в затриманні та, у багатьох випадках, вбивстві категорії людей, позначених як “лідери”, тобто тих, хто міг фізично чинити опір окупації, а також тих, хто міг би чинити їй культурний опір”, — сказав Уейн Джордаш.

“Він врятував Харків”: як співробітник “Облавтодору” допоміг знищити колону окупантів

Другий етап плану передбачав фільтрацію населення, яке залишилося за межами центрів ув’язнення, з метою виявлення всіх, кого підозрювали у зв’язках з лідерами або причетними до організації будь-якого типу опору, після чого їх депортували до Росії або утримували в ізоляторах з подальшими тортурами.

Джордаш сказав, що ці методи застосовувалися не тільки в Херсоні, але й в інших районах, окупованих російськими військами, наприклад, в Бучі та Бородянці. Однак він додав, що триваюча окупація Херсона дозволила російським військам піти ще далі.

“Початок визволення Росії”: представник розвідки прокоментував події в Брянській області

Однак не тільки це робить ситуацію більш жахливою: українські та міжнародні слідчі заявляють, що виявили фінансові зв’язки цих ізоляторів з Російською державою. Це свідчить про те, що російська влада усвідомлено та активно допомагали у фінансуванні насильства на українських територіях. Таким чином, російські дії в Україні були не випадковими, а спланованими й продуманими.

“Ці центри ув’язнення мають фінансові зв’язки з Російською державою… Ці фінансові документи показують, що цивільна адміністрація фінансується з Росії, а цивільна адміністрація фінансує центри ув’язнення, тому є дуже чіткі моделі та дуже чіткі зв’язки”, — сказав Джордаш, посилаючись на документи, виявлені слідчими.

Коментарі