Корупційна схема на будівництві медичних амбулаторій: підозрюють посадовця Одеської ОДА та 5 спільників (Фото)

Одеська обласна прокуратура повідомила про підозру організатору злочинної схеми та п’ятьом його співучасникам у справі про розкрадання державних коштів та їх легалізацію (частина 5 статті 191, частина 3 статті 28, частина 1 статті 366, частина 3 статті 209 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, керівник підрозділу Одеської облдержадміністрації розробив план привласнення державних коштів під час будівництва соціальної інфраструктури на території Одещини — 6 амбулаторій сімейної медицини.

До схеми були залучені п’ятеро осіб, включаючи двох колишніх працівників Одеської облдержадміністрації та будівельну компанію, контрольовану радником мера Вишневого на Київщині.

У 2020 році ця компанія, за підтримки посадовця, виграла тендер на будівництво медичних установ в південному регіоні. За договором підрядники повинні були звести 6 амбулаторій на Одещині та отримали авансовий платіж з державного бюджету у розмірі 16,9 млн грн.

Голову Тернопільскої облради та двох заступників голови ВЦА викрили на вимаганні хабаря у бізнесмена-волонтера

Проте підозрювані в основному привласнили отримані кошти. Роботи були виконані не в повному обсязі, медичні заклади залишились недобудованими навіть на 50%.

Для створення видимості добросовісного виконання зобов’язань за договором та у звітній документації фігуранти вносили неправдиві дані, знижуючи понесені витрати на матеріали, які фактично не використовувалися, при цьому загальна вартість робіт була завищена на суму понад 7,5 млн грн.

Частина “зароблених” коштів була легалізована шляхом придбання нового автомобіля.

Після проведення будівельно-технічної експертизи, ініційованої СБУ, було підтверджено факт незавершеного будівництва та розкрадання коштів. Експерти також зазначили, що фундамент об’єктів є аварійно-небезпечним та не відповідає вимогам.

Під час обшуків у фігурантів були виявлені документи та інші речові докази протиправних дій.

Ексдиректора державного підприємства оборонної сфери на Хмельниччині викрили у розтраті майже півмільйона гривень

За клопотанням прокурора, четверо співучасників злочинної групи були затримані, та зараз знаходяться під вартою з можливістю внесення застави.

Наразі керівник апарату голови Одеської обласної державної адміністрації, двоє колишніх керівників департаментів, радник мера Вишневого, директор компанії та ще один посадовець отримали підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України.

Злочинцям загрожує до 12 років позбавлення волі.

Розслідування проводиться Національною поліцією України з операційним супроводом Служби безпеки України, за участі ДПС та за сприянням Одеської обласної державної адміністрації.

NewsRoom – незалежне видання, яке розвивається з 2015 року. Щодня на сайті журналісти розміщують десятки новин про життя Харкова та України. Більше інформації представлено в розділах «Новини компаній», «Бізнес», «Місто», «Їжа».

Комментарии