Кримінальному авторитету “Чижу” з Вовчанська, який працював на росіян, дали 15 років з конфіскацією майна

Київський райсуд Харкова визнав Дмитра Чигринова винним у вчиненні державної зради в умовах воєнного стану та призначив йому покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Про це стало відомо з вироку суду від 30 травня.

Відомо, що 45-річний Дмитро Чигринов є місцевим кримінальним авторитетом на прізвисько “Чиж” і активно співпрацював з росіянами в окупованому Вовчанську. У судовому вироку сказано, що Чигринов у період з 24 лютого 2022 року до середини квітня 2022 року налагодив співпрацю з командирами дислокованого підрозділу приватної військової компанії держави-агресора, з представниками федеральної служби безпеки РФ та виконував поставлені ними завдання. Зокрема, він збирав гроші з фермерських господарств громад за можливість продовжувати господарську діяльність під час окупації. Вказаний грошовий збір був узгоджений із розрахунку 50 доларів за кожний гектар земельної ділянки, що перебуває у користуванні підприємства з яких: 20 доларів за гектар – плата за можливість засіяти чи користуватися вже засіяними земельними ділянками, 30 доларів за гектар – плата за можливість збирати врожай із земельної ділянки.

Директору будинку культури у Вовчанську загрожує до 12 років за колаборацію

“Чиж” зібрав очільників фермерських господарств Вовчанської громади і повідомив про умови співпраці з росіянами. Від директора сільськогосподарського товариства “Агрофірма “Хлібороб” Володимира Мірошниченка Чигринов отримав 70 000 доларів, від директора приватного сільськогосподарського підприємства “Істок” Володимира Уварова – 30 000 доларів, від директора приватно-орендного підприємства “Русь Єдина” Василя Шевченка – 46 000 доларів.

Також встновлено, що Чигринов прибув у супроводі російських військових до ТОВ “Вовчанський міжрайагропостач” та довів до вимагав від директора вказаного підприємства Ігоря Куцака сплатити 20 000 доларів за можливість продовження господарської діяльності в умовах окупації. Наступного дня Чигринов з росіянами знову прибули на це підприємство та завдали шкоду здоров`ю Ігорю Куцаку, а також впогрожували вбити його за відмову у наданні вищезазначеної грошової суми.

Як вказує слідство, зібрані з агропідприємств Вовчанської громади кошти, а саме 226 000 доларів, “Чиж” передавав представникам військових формувань держави-агресора.

Також в березні Чигринов приїхав до пункту пропуску через державний кордон, де зустрівся із співробітником Управління фсб рф в Бєлгородській області. Той надав вказівку очолити “Вовчанський район Харківської області” та надавати допомогу російським військовим, на що “Чиж” погодився. Крім цього Чигринову дали вказівку провести інформаційну компанію з публічного відображення Вовчанська населеним пунктом у складі російської федерації шляхом підняття прапорів держави-агресора у публічних місцях, на що Чигринов теж погодився. 22 березня 2022 року Чигринов в центрі Вовчанська організував масовий захід за участі місцевих мешканців, на якому підняли прапор рф.

Крім цього, навесні Чигринов прибув разом з командиром підрозділу приватної військової компанії рф та незаконно проник на територію складських приміщень виробничої ділянки ТОВ “ВП Роганський м`ясокомбінат”.

Також Чигринов організував збір підписів серед мешканців Вовчанської громади щодо легалізації себе як “очільника Вовчанського району” в обмін на видачу підписантам продуктів харчування. Встановлено, що “Чиж” причетний до незаконного затримання Вовчанського міського голови Анатолія Степанця та одного з депутатів Вовчанської міськради, з метою схиляння їх до співпраці з державою-агресором та підриву проукраїнських настроїв у місті.

На зборах вчителів “Вовчанського ліцею №1” Чигринов надавав вказівки щодо виключення з програми викладання навчальних дисциплін тем збройної агресії РФ на сході України і представлення військових АТО, патріотичного руху “Азов”, загиблих учасників Революції гідності як злочинців, зменшення інтенсивності викладання українською мовою. Також кримінальник розшукував серед педагогів тих працівників, які мають близьких родичів у складі сил оборони України.

Чигринов у судовому засіданні вину визнав повністю та підтвердив обставини, викладені у обвинувальному акті. 

Дружину гауляйтера з Харківської області, який утік до РФ, засудили на 9 років

Нагадаємо, що в липні 2022 року начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов повідомив, що окупанти “призначили” Чигринова так званим “мером Вовчанська”.

У 2016 році поліція оголошувала йрого в розшук за скоєння у 2014 році розбою. Чигринов переховувався від органів слідства в Росії. За даними слідства, тоді ж “Чиж” у складі злочминної групи напав на двох чоловіків і відібрав у них золоті прикраси та 3,5 тисячі доларів.

Сергій Болвінов також повідомляв, що наприкінці жовтня 2021 року у Вовчанську двоє осіб, один з яких Чигринов, вчинили тяжкі злочини: викрадення та позбавлення волі, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, вимагання стосовно двох громадян. Чигринова затримали, йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення залогу строком на 60 діб. В середині лютого 2022 року суд продовжив запобіжний захід, але вже з правом внесення застави у 545 820 грн. Наступного дня Чигринов вніс необхідну суму та вийшов з-під варти.

Також ЗМІ повідомляли, що Дмитро Чигринов входив у банду вовчанських контрабандистів (група осіб, яку і звинувачували у розбії 2014 року), яка у 2016 році у різні райони Харківської області поставила неякісний алкоголь (“палену горілку”), внаслідок вживання якого загинули мінімум 23 людини.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии