На Закарпатті настоятель храму УПЦ, засуджений за сепаратизм, отримав підозру в розпалюванні релігійної ненависті

У грудні минулого року настоятель Хресто-Воздвиженського кафедрального собору в Ужгороді неодноразово публічно ображав релігійні почуття українців, які виявили бажання святкувати Різдво 25 грудня. Співробітники СБУ задокументували понад 7 епізодів, коли священник принижував релігійні почуття громадян інших конфесій та намагався сформувати ворожі настрої до них. Злочинні дії настоятеля храму підтвердила судово-лінгвістична експертиза.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, на підставі зібраних доказів фігуранту повідомили про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками).

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

СБУ викрила настоятеля храму УПЦ (МП), який збирав розвіддані для ФСБ

Настоялем Хресто-возвиженського собору в Ужгороді, є проросійський священик, ватажок сепаратистської організації «Сойм Підкарпатських русинів», яка фінансується РФ. У 2008 році у Мінську Сидор проголосив незалежність «республіки Подкарпатська Русь». СБУ порушила проти нього кримінальну справу за «зазіхання на територіальну цілісність України». У 2012 році Ужгородський міськрайонний суд присудив йому три роки позбавлення волі (умовно, з відтермінуванням на два роки) та штраф на 1840 грн. Був депутатом Закарпатської обласної ради, у 2002 (самовисуванець) та 2006 (у складі Блоку Наталії Вітренко) рокак, пізніше балотувався до за списками проросійської партії ОПЗЖ.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии