Організація схем незаконного збагачення воєнкомів: ДБР викрило ще двох посадовців

Державне бюро розслідувань викрило групу осіб, яку очолював колишній керівник Запорізького обласного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, у схемі незаконного підвищення військових виплат для своїх близьких. Ця група також надавала допомогу представникам місцевої злочинної угруповання ухилятися від відповідальності. Загалом, ДБР розпочало понад 100 розслідувань стосовно зловживань у військкоматах.

За даними Державного бюро розслідувань, підозрюваний у схемі воєнком очолював Донецький обласний ТЦК та СП, а також виступав керівником Запорізького ОТЦК та СП протягом липня по грудень 2022 року.

Згідно з інформацією ДБР, цей чиновник без законних підстав підвищував військовим виплати для своїх підлеглих, надаючи їм неправдиві дані про ціни на будівельні матеріали та обсяги робіт. Військовослужбовці, не беручи участі у боях та знаходячись у зоні бойових дій за вільним графіком, незаконно отримали бойові доплати на суму майже 1 млн гривень.

Більш ніж сотня обшуків розкрила масштабну схему ухилення від військової служби (Фото)

Крім того, встановлено, що воєнком допомагав представникам кримінального угруповання ухилятися від судового розгляду злочинів. Також він сприяв зняттю одного з “кримінальних авторитетів” з військового обліку для його безперешкодного виїзду за кордон.

У результаті проведених обшуків у місцях роботи та проживання підозрюваного виявлено докази протиправних дій, а також особисті фотографії військовослужбовців, які зловживали системою виплат.

Воєнкому оголошено про підозру за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України, за що йому загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.

Другий воєнком, депутат міської ради з міста Южне та представник військкомату на Одещині, також став об’єктом розслідування через звинувачення у незаконному збагаченні під час війни. В мережі розповсюдилася історія про Єгора Смирнова, якого звинувачують у незаконних фінансових операціях та “пригріванні” двох колег-депутатів.

Пресслужба Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки наголошує, що командування військкомату категорично засуджує будь-які форми незаконного збагачення та зловживання посадовими повноваженнями, і не допустить приховування таких порушень залежності на військову службу.

У зв’язку з громадським обуренням та для розподілу бойового навантаження на особовий склад, всіх підозрюваних військовослужбовців роти охорони територіального центру комплектування та соціальної підтримки перевели на службу в одну з бригад на передньому рубежі, повідомляє обласний військкомат.

Колишнього одеського воєнкома, якого підозрюють у незаконному збагаченні, затримали у Києві (Фото, Відео)

Повідомляється, що стосовно інформації про можливі злочини та незаконне збагачення розпочато перевірку відповідними правоохоронними органами. Державне бюро розслідувань вже розпочало кримінальне провадження.

Дем’ян Ганул, активіст, заявляє, що Смирнов здійснив надзвичайний приріст майна під час війни. За його словами, депутат володіє значними нерухомим майном, земельними ділянками та іншими активами, вартість яких перевищує 1 мільйон доларів. Активіст також стверджує, що Смирнов неправомірно регулює питання ухилянтів, що проходять військову службу.

Крім того, у соціальних мережах повідомляють, що Смирнова бачили “не на фронті, а у місті”, але достовірність цієї інформації наразі не доведена.

Наголошуємо, що інформація про причетність Смирнова до незаконного збагачення та корупції є підставою для розслідування відповідними правоохоронними органами, і всі обставини цієї справи ще підлягають ретельній перевірці.

Нагадаємо, що Державне бюро розслідувань ініціювало понад 100 слідчих обшуків у зв’язку з почастішанням випадків викриття посадовців ТЦК на незаконному збагаченні під час війни. Цьому передував випадок з колишнім одеським воєнкомом Борисовим, який набув широкого розголосу у мережі. Після вручення підозри та опису й вилученню арештованих активів, ексвоєнкома Борисова за рішенням суду арештували на два місяці. Крім того, було затримано керівника обласного ТЦК у Дніпрі за незаконне збагачення на 350 тис. доларів США, що суттєво перевищує його офіційний дохід. Наразі усім підозрюваним загрожує покарання згідно зі статтею 368-5 (Незаконне збагачення) Кримінального кодексу України, яке передбачає позбавлення волі від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Комментарии