Сенатор рф, який організував незаконний референдум на Херсонщині, піде під суд

Суд у Києві розгляне справу проти сенатора рф, який сприяв організації незаконного референдуму на тимчасово окупованій Херсонщині.

Офіс Генерального прокурора України передали обвинувальний акт стосовно сенатора ради федерацій федеральних зборів рф. Йому інкримінують вчинення умисних дій, спрямованих на зміну меж території або державного кордону України, за попередньою змовою групою осіб, що призвели до тяжких наслідків, а також пособництво у веденні агресивної війни (ч. 3 ст. 110, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 437 КК України).

За даними слідства, сенатор рф спільно з іншими сенаторами рф проголосував за ратифікацію договорів про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу між російською федерацією та так званими «днр» та «лнр». Ці договори дали можливість російському керівництву виправдовувати широкомасштабне вторгнення рф на територію України як ніби вимушений захід із захисту населення «незалежних держав «днр» та «лнр».

Адвокатеса з Житомирщини затримана за вимагання хабаря у 30 тисяч доларів (Фото)

Крім того, перебуваючи на тимчасово окупованій території Херсонської області, сенатор рф особисто організував та контролював «виборчий процес» щодо виходу Херсонської області зі складу України. Метою було отримання прогнозованих для рф підсумків псевдореферендуму.

Наприкінці червня 2023 року сенатор рф взяв участь у відкритому голосуванні щодо ратифікації договорів між рф і так званими «л/днр», Запорізькою областю та Херсонською областю про прийняття та утворення у складі рф нових суб’єктів.

Відповідно до санкцій, введених Україною, сенатор рф є публічною особою, відповідальною за дії агресора проти України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводило Головне слідче управління СБУ. Оперативний супровід – Управління СБУ в Херсонській області.

Комментарии