«Давай уже після нашої перемоги»: чому важливо продовжувати жити та не відкладати справи до кращих часів?

24 лютого змінило життя мільйонів українців. Багато людей відклали важливі справи до кращих часів, перестали мріяти, стали заощаджувати. Навіть мешканці мирних міст, які не торкнули бойові дії, змінили світогляд та розпорядок дня. Мабуть, у мільйонів українців почався спостерігатися синдром відкладеного життя. Вони стали чекати кращого моменту, щоб дозволити собі жити, наприклад, як до війни чи ще краще. Багато українців поставили на паузу свій розвиток та відмовилися від відпочинку.

Журналісти відомого інтернет-порталу Факти ICTV поспілкувалися з психологами та з’ясували, чому дуже важливо не відкладати реалізацію ідей до кращих часів, а треба продовжувати жити, радіти щасливим моментам та мріяти.

Як зняти життя з паузи?

Під час війни люди зазвичай не будують плани, а думки про майбутнє викликають тривогу та почуття невизначеності. Українці сильно переживали через новини, які надходили з фронтів, а також впадали в депресію через численні відео, на яких зображені кадри бойових дій або жорстокості. І продовжують відчувати занепокоєння.

На думку психологів, такий режим роботи психіки дуже виснажує. В результаті людина ще більше занурюється в депресію, у неї можуть початися проблеми зі здоров’ям. Ось тому необхідно почати жити, щоб не захворіти та почати відновлювати сили.

Психологи стверджують, що необхідно змиритися з «новою реальністю». Адже колишнє життя – те, що існувало до 24 лютого, – найближчим часом не повернеш. Важливо пристосовуватися до умов, які диктує війна.

Потрібно поставити собі питання: «Що трапиться зі мною через місяць чи півроку, якщо я продовжуватиму собі забороняти жити тут і зараз?»

Психологи радять почати розписувати свої дні, потім – розмірковувати, як провести вихідні. Можна скласти список справ, які потрібно буде зробити за день: помити підлогу, прочитати розділ книги, приготувати вечерю. Також складайте список покупок, за якими вирушаєте до магазину чи супермаркету. На думку психологів, планування дозволить трішки відволіктися від проблем і від війни, а виконання завдань дозволить згадати минуле та повернутися у звичайний ритм.

Також необхідно зменшити кількість інформації, що надходить з інтернету, телевізора та інших джерел. Психологи рекомендують залишити для читання кілька Telegram-каналів та ЗМІ, яким довіряєте. І важливо читати інформацію в певний час, а не постійно. В результаті ви зможете позбутися безперервного потоку негативної інформації та фейків, яких викликають неприємні почуття та тривогу.

Почніть робити зарядку або займатись фізкультурою, більше гуляйте на свіжому повітрі. Така активність дозволить знизити емоційне навантаження.

Психологи стверджують, що не треба боятися радіти та мріяти. Важливо ставити цілі та досягати їх. Україна обов’язково переможе, і в нашій країні настане мир.

Теги:

Комментарии