Блогерці, яка піарила росіян на Харківщині, висунули підозру

Головне слідче управління СБУ заочно повідомило про підозру пропагадистці, блогерці, керівниці прес-служби “гаулятера” Харківської області Анастасії Рублевській за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України (ч. 1 ст. 110 КК України). Про це стало відомо з сайту Офісу Генпрокурора України.

Як повідомили в “Харківському антикорупційному центрі”, у липні минулого року пропагандистські російські ЗМІ представили Рублевську як керівницю прес-служби так званого “голови військово-цивільної адміністрації Харківської області” Віталія Ганчева. Пропагандистка у Луганську працювала у пресцентрі місцевого вузу. Зокрема, писала публікації про заходи, які направлені на проведення інформаційних війн в умовах війни. Вона з’явилася у Харківській області разом з Ганчевим, паралельно запустивши на початку березня минулого року Youtube-канал, на якому в один час зібрала 14 тисяч підписників, та телеграм-канал, в якому було більше 10 тисяч підписників.

Харківському блогеру “Потону” оголосили про підозру: виправдовує російську агресію

Однак, у вересні після контрнаступу української армії, робота каналу була поставлена на паузу. І лише на початку 2023 року на каналі Рублевської почали знову з’являтись нові відео.

Рублевська з березня по вересень минулого року займалась пропагандою росіян на окупованих на той момент територіях Харківською області. В березні пропагандистка робила сюжети з Козачої Лопані, допомагаючи розповсюджувати фейки та ІПСО російської пропаганди, звинувачуючи ЗСУ в обстрілах населеного пункту. Також Рублевська в той час їздила до окупованого Вовчанську, після чого переїхала і працювала на окупантів в Куп’янську, де вони зробили так звану “столицю Харківської області”. А у вересні виїхала на територію росії та неконтрольовані Україною території Луганської області.

Як вказано в тексті підозри, кримінальне провадження відносно 23-річної мешканки Луганську Анастасії Рублевської було зареєстроване 21 березня 2023 року щодо розповсюдження матеріалів із закликами зміни меж території та державного кордону України.

Слідчі встановили, що Рублевська створила 1 березня минулого року YouTube-канал з назвою “Авторский канал Анастасии Рублевской X.Z.”. А 22 серпня на цьому YouTube-каналі з’явився відеозапис “В Купянске развернули самый большой флаг россии”.

Відео містило в собі висловлювання Рублевської: “С днем российского триколора. Растягиваем на площади Купянска флаг российской федерации”. Також на відео були ще висловлювання чотирьох осіб, які вітали зі “святом прапору росії” та раділи “поверненню додому”.

Відповідно до висновку судової лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи, в цьому сюжеті з вираженою позитивною конотацією як у мовленні самої Рублевської, так і інших учасників ролику, зображено святкування дня прапору рф, що створює позитивну характеристику росії, а окупація рф частини України висвітлюється як правильне рішення.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии