Харківська міськрада масово укладає угоди на ремонт пошкоджених будинків за непрозорою процедурою

Департамент житлово-комунального господарства Харківської міськради укладає сотні угод з усунення аварій в житловому фонді багатоквартирних будинків, вартість яких не перевищує 200 тисяч гривень. Про це свідчать дані з порталу електронних закупок “Prozorro”.

Згідно з постановою Кабміну Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель на період воєнного стану в Україні, закупівлю, яка не перевищує 200 тисяч гривень для поточного ремонту, можно проводити без жодних тендерів. У це же час вартість багатьох угод Департамента ЖКГ Харківської міськради на поточний ремонт в будинках складає від 199 до 200 тисяч гривень. Таким чином угоди укладаються без проведення торгів. На сайті “Prozorro” публікуються лише договори про закупівлю.

Є випадки, коли на ремонт під’їздів в одному й тому ж будинку укладені різні угоди вартістю до 200 тисяч.

Ще в кінці 2022 року “Харківський антикорупційний центр” писав, що основні підрядники, окрім комунальних підприємств “Харківспецбуд”, “Харківжилбуд” та “Харківське ремонтно-будівельне підприємство”, це наближені до міськради фірми, зокрема, ПАТ “Трест Житлобуд-1”. Кінцевим бенефіціарним власником цієї компанії є член виконкому Харківської міськради – Олександр Харченко. 

У червні цього року мер Ігор Терехов в інтерв’ю виданню “Радіо Свобода“ відповів на питання, чому АТ “Житлобуд-1” став генпідрядником з ремонту пошкоджених обстрілами будинків у Харкові. За словами міського голови, так, зокрема, вирішили представники інших будівельних компаній у Харкові.

“Ми домовилися зі всіма будівельниками та будівельними компаніями, які працювали та працюють в місті, що генеральний підрядник буде один. І я тоді сказав на круглому столі: “Хто буде, кажіть?”. Усі показали пальцем на “Житлобуд-1”, як на найбільш досвідченого забудовника. І я сказав: “Добре, тоді “Житлобуд-1″ жодних грошей генпідрядних не отримує ні з кого”. Так? Так. Домовилися. Тільки банківський процент. Усе. І вони стали генеральним підрядником”, – сказав міський голова.

З початку повномасштабної війни з бюджету Харкова витратили близько 10 мільйонів гривень на тренінги, фестивалі та сувеніри

З’явилися серед підрядників і новозарєстровані фірми. Наприклад, ТОВ “БУДІВЕЛЬНО-МОНТАЖНА ФІРМА “УКРБУД”, яка була створена 15.06.2023 та вже за місяць почала отримувати тендери на ремонт будівель. Зараз в її активі 14 контрактів на 2,7 мільйона гривень. ФОП Дурнєва Оксана Олексіївна, яка була зареэстрована 19.05.2023, вже отримала від Департаменту ЖКГ 10 угод на 1,8 мільйона, усі – без проведення торгів.

Комментарии