Суд виправдав ексначальника райвідділу поліції на Харківщині, якого обвинувачували в отриманні хабаря від підприємця

Суд визнав невинуватим у зловживанні впливом колишнього начальника Зміївського відділу поліції Романа Горбунова. Про це стало відомо з вироку Зміївського райсуду Харківської області, проінформували в “Харківському антикорупційному центрі”.

Держбюро розслідувань затримало Романа Горбунова у січні 2021 року. Тоді правоохоронці повідомляли, що голова місцевого відділу поліції вимагав та отримав хабар від місцевого підприємця, який займався лісозаготівлею. Натомість поліцейський обіцяв підприємцю не ставити палиці в колеса та допомагати у проблемних питаннях. Горбунова затримали під час передачі другого траншу хабаря, 40 тис. грн. Тоді про підозру Горбунову повідомили за статтею 368 КК України (хабар), але пізніше справу перекваліфікували на ст. 369-2 КК України (зловживання впливом).

Голові харківського суду призначили 5 років ув’язнення за хабарництво

За даними ХАЦ, в органах внутрішніх справ Горбунов пропрацював з 2000 року. На посаду начальника Зміївського відділу поліції був призначений у грудні 2019 року. Зараз Роман Горбунов є керівником комунального підприємства “Зміївське виробниче управління житлово-комунального господарства” Зміївської міськради.

У вироку суду сказано, що за даними слідства Горбунов зустрівся з підприємцем та запропонував йому сплатити 90 000 гривень протягом 2020 року та 7500 гривень щомісячно у 2021 році за неперешкоджання у веденні ним підприємницької діяльності шляхом здійснення впливу на прийняття рішення службовими особами ДП “Зміївське лісове господарство” у закупівлі деревини для подальшої переробки та продажу на території Зміївського району. Підприємець погодився на ці умови і на тій же зустрічі передав Горбунову 50 тис. грн. В подальшому підприємець звернувся із заявою до правоохоронних органів. А в січні 2021 року Горбунов отримав двома траншами ще 40 тис. грн.

Горбунов в судовому засіданні свою провину не визнав, зазначивши, що обвинувачення проти нього побудоване на повністю сфальсифікованих доказах та містить ознаки провокації.

Підприємець, який передавав Горбунову кошти, в судовому засіданні повідомив, що з обвинуваченим знайомий близько 10 років. Спочатку його машини з деревиною зупиняли співробітники поліції, він приїжджав і вирішував питання, а потім йому сказали – за рік стільки “должен”. У Зміївському лісгоспі підприємець купував деревину. Як вказав підприємець, наприкніці жовтня 2020 року він приїхав на роботу, але йому сказали, що лісу немає, всі питання контролює Роман Горбунов. Як запевняє підприємець, він приїхав до Горбунова додому в селище Зідьки Зміївського району, розмовляли ні про що, але на аркуші поліцейський написав грошову суму 90 000 гривень за рік. На наступний день підприємець відвіз Горбунову 50 000 гривень і пообіцяв віддати ще 40 000 гривень до кінця року. Після цього йому почали відвантажувати деревину, і до кінця року він більше з обвинуваченим не спілкувався. Наприкінці грудня 2020 року він звернувся з заявою до ДБР за фактом вимагання Горбуновим грошових коштів.

СБУ затримала у Харкові прокурора, який вимагав з потерпілих хабарі за розслідування злочинів

Працівники ДБР передали 20 тис. грн. підприємцю нза участю понятих. На цих коштах були звірені серії та номера купюр, які занесли до протоколу. Вручені грошові кошти підприємець передав Горбунову в той же день. Засоби технічної фіксації на підприємця не одягали, передача грошей проводилася без фіксування. Пізніше відбулася ще одна зустріч для передачі грошей. Слідчі зробили копії коштів, звірили серії та номери, та передали підприємцю. В цей раз, працівник, який відповідає за звук та відео, надів на підприємця засіб технічного контролю, диктофон та відеокамеру. У службовому кабінеті Горбунов відвів підприємця до іншої кімнати і там він передав гроші.

Суд вважає, що Горбунов не погрожував і не вимагав грошові кошти, а підприємець сам прийшов до думки, що не зміг би працювати, тому погодився давати гроші. Під час судового розгляду також було встановлено, що не збігаються з даними у протоколі, серії та номера купюр, які підприємець передавав Горбунову.

Як наголошує суд, з відео, яке надало обвинувачення, неможливо встановити, що на зустрічі з підприємцем перебуває Горбунов, та не вбачається факт будь-якої передачі коштів. Бесіда відбувається на побутові теми, факту обіцянки здійснення впливу, вимагання неправомірної вигоди, будь-якого обговорення грошових сум, на відео не зафіксовано.

Під час затримання, Горбунов наголошував, що грошові кошти, вилучені з кімнати відпочинку, передав йому підприємець в рахунок погашення боргу, які він йому позичав на ремонт автомобіля.

У Києві співробітник СБУ вимагав від приватного підприємця 150 тисяч доларів хабаря

Суд зазначає, що слідчий та оперативні працівники обшукували кімнату відпочинку, яка межує зі службовим кабінетом Горбунова, дозвіл на обшук якої не надавався (дозвіл був лише на обшук службового кабінету Горбунова). Також всупереч ухвалі слідчого судді, були вилучені всі грошові кошти, дозвіл на вилучення яких не надавався, і навіть ті, які не мали безпосереднього відношення до кримінального провадження. Тому суд прийшов до висновку, що протокол обшуку від 21 січня 2021 року з додатком (відеозаписом події) є недопустимим доказом.

NewsRoom – незалежне видання, що розвивається з 2015 року. Щодня на сайті журналісти розміщують десятки новин про життя Харкова та України. Більше інформації представлено в розділах «Новини компаній», «Бізнес», «Місто».

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии