У ДБР прокоментували справу про відступ українських підрозділів на Харківщині

Працівники Держбюро розслідувань розпочали досудове розслідування за фактом прориву військами РФ державного кордону в Харківській області.

Як повідомили у ДБР, 10 травня окупанти під час штурмів українських позицій зуміли прорвати перший ешелон оборони та захопити кілька населених пунктів вздовж лінії кордону України з РФ, завдавши втрат ЗСУ та мирному населенню.

У межах досудового розслідування ДБР комплексно перевіряє рівень забезпечення та укомплектування особовим складом частин ЗСУ, зведення фортифікаційних споруд, взаємодію між військовими підрозділами тощо. Також перевіряються дії керівництва усіх ланок в регіоні в ході наступальних дій противника, до та після них, досліджуються можливі факти безпідставного залишення бойових позицій підрозділами ЗСУ.

Наразі вже встановлений похвилинний розвиток подій. Призначено низку важливих експертиз, які планується завершити найближчим часом.

Попередня кваліфікація — самовільне залишення поля бою та недбале ставлення до військової служби (ст. 429, ч. 4 ст. 425 КК України).

“Зважаючи на резонансність провадження, до розслідування залучені кращі слідчі та керівництво Головного слідчого управління ДБР, відбувається щільна взаємодія з оперативними підрозділами СБУ. А також — повна комунікація і підтримка з боку Генерального штабу ЗСУ, ОТУ “Харків” та ОСУВ “Хортиця”, – заявили у ДБР.

Нагадаємо, з ухвали Ленінського райсуду Харкова відомо, що мова йде про 125-у бригаду ТрО і підпорядковані їй підрозділи. За даними досудового розслідування, 10 травня під час штурмових дій противника мали місце факти залишення бойових позицій підрозділами цієї бригади, а командування внаслідок недбалого ставлення до військової служби не організувало належним чином оборону позицій на кордоні Харківської області та рф. Водночас у 125-й бригаді заперечують відступ.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии