Харківська старина: Московська вулиця і Алея гігантів

Сучасний Московський проспект вважається найдовшим у місті та другим за довжиною в Україні, становлячи майже 22 км. Однак в минулому він був розбитий на кілька вулиць довжиною трохи менше. Найстаршою та найкращою його частиною була вулиця Московська, яка починалася від Миколаївської площі.

ТОП-6 найбільш популярних тік-токерів Харкова
 
Спочатку вулиця називалася Шаповальскою, оскільки починалася від Шаповалівської проїжджої вежі біля східної стіни Харківської цитаделі. При перебудові фортеці Московську вежу з північної стіни фортеці перенесли на місце Шаповалівської біля східної стіни. Основний напрямок забудови також йшов у бік річки Харків, уздовж дороги на Москву. Вулиця була забудована дворами старшинських і козацьких родин, а кінця XVIII століття тут вже були міські садиби багатого купецтва, серед них Тамбовцеви, Карпови, Урюпині й інші.

002_2.jpg
Вулиця Московська на плані Харкова 1822 року

Одним з найстаріших власників великого дворового місця на початку вулиці був Успенський собор. Тут розташовувався так званий братський двір, який частіше за все не використовувався духовенством, а здавався в оренду. У 1847 році за проєктом архітектора Федора Івановича Данилова побудували триповерховий кам’яний будинок з підвалом, який зберігся до наших днів. Будинок здавали в оренду, а доходи ділили між членами причту.

У Харкові відкрили фентезі-парк зі скульптурами, що світяться (Фото)

З 1799 року вулиця Московська була прикордонною вулицею між 1 і 2 частинами Харкова, все, що було на північ від Московської, відносилося до 2 частини в адміністративному і поліцейському відношенні, а все, що південніше – до 1 частини міста. Це рішення було прийнято при короткому правлінні губернатора Петра Сабурова і було продовжено наступними губернаторами Зільбергарнішем і Бахтіним.

003_2.jpg
Початок вулиця Московської з братським домом Успенського собору.  Листівка кінця XIX ст.

У 1804 році Московська вулиця починалася від будинку купця 2 гільдії Олексія Васильовича Тамбовцева і йшла до мосту через річку Харків. Нарівні з Університетською та Катеринославською, Московська вважалася однією з найголовніших вулиць міста, однією з перших вона отримала висвітлення, тротуари, вимощена спочатку фашинником, а у 1840 – каменем.

ТОП-10 дивовижних місць в Харківській області, про які ви могли не знати
 
До 1822 року більшість будівель по вулиці були побудовані з цегли. Це була центральна і одна з кращих вулиць у місті, тому на ній розташовувалися і кращі магазини. На початку вулиці в колишньому будинку Тамбовцева розташовувалися магазини Вернера, капелюшний магазин Штейфона, чайний – Клімушіна і в кінці вулиці замикав фірмовий чайний магазин придворного постачальника Василя Перлова. А між ними нескінченне число магазинів одягу, модно-галантерейних, продовольства, фотографічні заклади, ресторан “Метрополь”, вартові магазини і майстерні.

004_1.jpg
Вигляд на Московську вулицю і будинок, де розташовувалися кондитерська Дирберга. Листівка початку XX ст. із колекції В. Завершинського
 

До 1840 року на розі з сучасним провулком Короленка розташовувалася Слобідсько-Українська гімназія, а після її перекладу за річку Харків у цій будівлі розташовувалася найкраща кондитерська Марку, пізніше відома як кондитерська Дірберга. Власник Йоганн Дірберг був дивним вигадником і часто виставляв у своїй вітрині торти у вигляді макетів відомих будівель, які збирали на вулиці натовпи роззяв. Тут же в кондитерській Дірберга збиралися любителі шахової гри.

Іванівка: дешеве житло і пожежі

Ще один кондитерський заклад розташовувався на Московській, 12, який належав французькому підданому Юстину Івановичу Поку. Тут готували торти і тістечка, шоколад і цукерки, печива і булки, а до них – відмінний чай і каву з бездоганною подачею. Підприємство було настільки прибутковим і шанованим харківською публікою, що крім булочної і кондитерської на Московській вулиці, Поку довелося відкрити кафе-кондитерські на Сумській і Катеринославській вулицях. За бажанням замовника торти могли доставлятися до свята з особливою процесією. Церемоніал доставки торта часто викликав незадоволення поліції, стояли і конка, і ваньки, і роззяви, що викликало стовпотворіння, а спритні шахраї могли в цей час поцупити чийсь гаманець. У 1920 кондитерська і орендовані кафе стали належати торговій марці “Червоний кондитер”, і хоча засновника цього закладу вже не було в живих, харків’яни як і раніше називали їх “кав’ярня Пока”.

005_1.jpgВигляд на Московську вулицю з магазинами Дарре і Дредера, листівка кінця XIX ст. із колекції В. Завершинського

На розі зі Слюсарним провулком до наших днів зберігся будинок університетського капельмейстера Івана Матвійовича Вітковського, побудований у 1809 році за проєктом Євгена Васильєва. Поляка за походженням, Вітковського запросив до Харкова граф Северин Потоцький і представив його як учня австрійського композитора Й. Гайдна. Іван Матвійович викладав музику в Університеті майже 20 років, і деякий час в Інституті шляхетних дівчат. Приїхавши до Харкова, він до відкриття університету написав ораторію, домігся покупки музичних інструментів в Лейпцигу і через кілька років створив серед студентів пристойний оркестр. У своєму будинку він відкрив магазин музичних інструментів і нот, галантерейний магазин, а також фабрику з виробництва музичних інструментів.

Рашкіна дача: млин, баштан і нечистоти конки

На Московській же вулиці розташовувалися і два кращих книжкових магазини Харкова, які належали німцям Адольфу Дарре і Адольфу Дредеру. Вони не тільки торгували книгами, у Дарре була своя друкарня та палітурна майстерня, магазин канцелярських товарів, а у Дредера – одне з кращих наукових видавництв Півдня імперії. Напередодні початку Першої світової війни вони були по сусідству під №19 і 21, що ніяк не заважало їм співіснувати. Обидва втратили свої магазини і власність і були вислані в Казань.

006_1.jpg
Вигляд на Московську вулицю та будинок, де розташовувався чайний магазин В. Перлова. Листівка поч. XX ст. із колекції В. Завершинського

У 1922 році вулицю Московську перейменували в 1 Травня, а 20 вересня 1936 роки її об’єднали з колишньою Старомосковською, Корсиківською  Чугуївським шосе на проспект імені Сталіна, не рахуючи роки німецької окупації, ця назва проіснувала до 1961 року. У радянській пресі проспект називали ще Алеєю гігантів з найбільших заводів міста, які по ній розташовувалися. З 5 листопада 1961 іменується Московським проспектом.

Коментарі