Основа 150 років тому: візит імператора та п’яні бійки

Село Основа належало старовинному слобожанському роду Донців-Захаржевських. Засноване полковником Григорієм Єрофійович Дінцем на лівому березі річки Лопань, воно було подаровано Покровській церкві Харкова для причту за поховання у 1706 році полковника Федора Донця-Захаржевського. Однак у 1713 році Основа перейшла у власність полковника Харківського слобідського козацького полку Григорія Семеновича Квітки. Він же побудував у 1713 році в Основі першу дерев’яну Іоанно-Предтечівську церкву.

ТОП-7 маловідомих фактів про підземку Харкова

Земля, що належала Квіткам в Основі, дозволяла їм більш активно займатися господарською діяльністю протягом усієї річки Харків і диктувати деякі умови власникам млинових гребель по цій річці.

001_1.jpg
Село Основа на карті Харківського уїзду 1783 року

На 1722 рік в Основі проживали піддані харківського полковника Григорія Семеновича Квітки. Це було 511 чоловіків. Крім підданих черкас на 1732 рік у Основі проживали в чотирьох дворах козацькі підпомошники в дев’яти хатах 31 чоловік і 47 дворів підданих черкас, на яких розташовувалося 87 хат і проживало 263 чоловіки. При церковному подвір’ї розташовувалася школа, в ній служив дяк Іван Данилович Капустянський, ще був шинковий двір полковника Квітки.

Куди піти з дівчиною: ТОП-7 варіантів для романтичного побачення

У 1752 році вдова полковника Івана Григоровича Квітки перенесла храм ближче до садиби. А 20 грудня 1780 року церква в Основі згоріла о другій годині ночі з невідомих причин з усім церковним начинням, книгами, іконостасом. У фамільному літописі Квіток було відзначено, що церква згоріла від вогню, що залишився з необережності п’яного паламаря. Поміщик Федір Іванович Квітка заготовлював ліс, інші матеріали та 9 травня 1781 року було закладено архімандритом Старо-Харківського Курязького Преображенського монастиря Наркісом Квіткою нова церква. У 1782 нова дерев’яна церква була побудована, а всередині її влаштували склеп, куди перенесли прах своїх батьків. В кінці XVIII століття власник садиби колезький радник Федір Квітка побудував дерев’яний двоповерховий палац з куполом на високому барабані, з шестиколонним портиком, покритим потужним фронтоном. Тут же при садибі був розбитий ботанічний сад, влаштовані оранжереї.

003_1.jpg
Будинок Квіток на Основі, південний портик. Фото С. Таранушенко, 1920 рік

У 1791 році поміщик Федір Іванович переніс храм на правий берег річки Лопань, де був збудований його палац. До 1804 році в Основі висадили фруктовий сад, а борошняний млин на Лопані з цілорічною дією приносив дохід у рік до трьохсот чвертей помельного хліба. Селяни, які проживали в Основі, займалися не тільки хліборобством, але і городництвом, від чого мали чималі доходи все літо.

Полтавський шлях 250 років тому: будка з рогаткою та сквер замість Рибного озера

У гостях у губернського ватажка дворянства Андрія Федоровича Квітки у 1817 році побував імператор Олександр I. “Смоляні бочки горіли на всій відстані дороги від Харкова до Основи. Імператор, увійшовши в чудовий будинок Основи, з оранжереями, багатими меблями, величезними дзеркалами і мармуровими статуями, запитав з усмішкою: “Не в палаці я?”

004_1.jpg
Іоанно-Предтечівська церква на Основі. Фото 1913 рік

Після реформи 1861 року селяни, що належать Квітці, отримали дуже маленькі наділи землі. Причина була в тому, що земельна дача Основи залишалася в колишніх розмірах – не більше 600 десятин, з яких до 80 були орні землі та сіножаті, решта – ліси і незручність (пустирі). Як правило, Квітки використовували своїх кріпаків для роботи на інших земельних дачах. Суспільство селян Основи ще на початку 1870 залишило затію займатися хліборобством на своїх мізерних ділянках. Земля ця використовувалася для збільшення дворових наділів для самих жителів Основи. До 1890 року землі повністю роздали. Ті ж, хто хотів купити земельну ділянку в Основі, повинен був розраховувати на ціну в 3-4 рублі за квадратний сажень.

Де в Харкові комфортно жити: рейтинг районів міста
 
Квітки зі свого боку розбили земельні наділи на маленькі ділянки та за орендну плату здавали їх під садибні місця селянам. Це дозволило більшості селян Основи заробляти від городництва, продаючи овочі на харківських базарах.

Одним з найбільш цікавих жителів Основи можна вважати селянина Тамбовської губернії та повіту села Березівки Михайла Тихоновича Лаврентьєва (1834 – 1907). У Харкові він відомий як творець аеростату “Харьковъ”, на якому він піднявся в повітря 16 червня 1874 року. А ось в Основі він був утримувачем гаю, що орендував у Квітки. Там же в гаю біля нього був буфет.

Підземні галереї і політ над містом: ТОП-7 екскурсій Харковом
 
У 1876 році в Основі була побудована нова кам’яна Іоанно-Предтечевська церква з кам’яною дзвіницею та кам’яною огорожею на кошти штабскапітана Валер’яна Андрійовича Квітки. Зі старої дерев’яної церкви була зроблена школа, а на її місці встановлено кам’яний пам’ятник.

005_1.jpg
Основа на плані Харкова 1896 року
 

У дачах Основи на річці Лопань розташовувалися два дерев’яні водяні млини, які до 1880 року занепали та не використовувалися власницею – вдовою штабсротмістра Єлизаветою Карпівною Квіткою. Харківський купець 2-ї гільдії Іван Олексійович Скуридин орендував ці млини за договором від 24 січня 1880 року. Старий млин розібрав, а в 1881 році побудував новий великих розмірів, не повідомивши при цьому власницю. Губернське начальство вимагало від нього представити проєкт млина. Млин і значну земельну ділянку на початку XX століття викупив у Квіток Скуридіни. Він діяв успішно до 1921 року, поки радянська влада не націоналізувала його. Після цього він швидко занепав та був розібраний у середині 1930-х.

Від конки до “дріфткара”: історія харківського трамвая

На початку 1880 жителі Харкова починають активно виїжджати в літні місяці з міста на дачі. Всі, хто мав можливість покинути місто, із задоволенням залишали “милий Харків” з його літньою спекою, запорошеними вулицями, огидним запахом річок і вигрібних ям. Основа довгий час привертала увагу дачників близькою відстанню від Харкова, наявністю величезного соснового бору, або як його ще називали “гаї”, а також місцями для купання. Так, влітку 1886 року було такий наплив дачників, що всі можливі будинки для здачі в найм використовувалися харків’янами.

Міфи про Харків: російська мова, звільнення і тремпель

Величезне невдоволення викликало у 1888 році у городян звістка про можливий зруб соснового гаю, що належить Квіткам. Двічі були публікації в газеті “Південний край”, потім відгукнувся один з власників – Андрій Валеріанович Квітка, який повідомив, що ліс, яким володіє він, ніколи на зруб йти не буде. У наступному номері газети відгукнувся і винуватець невдоволення харків’ян – Валер’ян Валер’янович Квітка. Він справді продав на зруб частину соснового гаю якомусь пану Ушинському. Крім того, він повідомив у листі до редакції наступне: “Вирубана тільки частина дерев старих і пошкоджених, потім парк і гай залишаються як і раніше в моєму володінні.” Для міського відпочинку” “Основа” не може бути; на жаль, вона давно вже стала місцем для бійок і скандалів п’яного люду, обігнавши навіть Карповський сад. Це ні задоволення, ні зручності та безпеки мені, власнику парку та гаю “Основи”, аж ніяк радувати не може.

006_1.jpg
Вигляд на палац Квіток із парку. Фото Г. Лукомського, 1914 рік
          

З 1885 року в Основі засновано народне училище, засноване Харківським повітовим земством у пам’ять про письменника Григорія Федоровича Квітку-Основ’яненка. Значною подією в Основі стало у 1900 році відкриття чавуно-мідноливарні, машинобудівного та котельного заводу Георгієм Олексійовичем Берлізовим. У 1918 році завод купив харківський купець Юлієм Михайловичем Файнберг, а у 1920 році підприємство націоналізували та перейменували в 1 Основ’янський державний машинобудівний завод. У 1922 році заводу присвоїли ім’я Тараса Шевченка. Завод, що розширювався, незабаром поглинув садибу Квіток, від якої залишилася лише частина парку, церква, церковноприходська школа та будинки для причту.

Саржин хутір: млини, риба та врожайні коноплі
 
На Лопані у Квіток давно була побудована гребля, вона була небезпечним способом переїзду через річку. Гребля на 1889 рік була найпервіснішим пристроєм, довга та вузька, без перил і ліхтарів, так, що нещастя на ній траплялися часто. Єдиний ліхтар розташовувався біля будки стражника. Гребля утримувалася за кошти Андрія Валеріановича Квітки, який стягував за переїзд по копійці з кожного проїжджаючого воза або екіпажу без поклажі, і по дві копійки з воза з поклажею. В добу дохід з греблі становив 5 рублів і більше, а в рік не менше 1200 рублів. Неодноразово в харківській пресі підіймалося питання про необхідність будівництва моста, що належить місту.

Дев’ять слонів Харківського зоопарку: циркачі та вантажовози

 

Інженер-технолог Харківського відділення технічного товариства А. Блінов 4 листопада 1889 роки зробив доповідь про причини весняних повеней у Харкові та ролі Основ’янської греблі загалом. На його думку, великий розлив річок залежить не тільки від кількості атмосферних опадів, але і від наявності перешкод для вільного проходження води. Головною ж такою перешкодою служили дві Основ’янські греблі. Біля них збиралися крижини через що підіймався рівень ґрунтових вод. Блінов вважав, що потрібно придбати у власність міста першу греблю, зірвати її дощенту та влаштувати міст з широкими прольотами і шлюзами. Біля другої греблі також влаштувати шлюзи, щоб не пошкодити млин. І хоча цей проєкт вважали за необхідне для реалізації, Харківська міська дума не купила першу греблю у В. Квітки. “Південний край” опублікував цілий ряд заміток про те, що приватна особа та його дохід завдає величезної шкоди через повені, від яких страждають тисячі людей. А необхідність сполучення між частинами міста збагачувала приватну особу. Журналісти вважали, що В. Квітка міг привести греблю в порядок, щоб переїзд по ній не був такий небезпечний.

007_0.jpg
С. Васильковський. Гребля Квітки-Основяненка, листівка початку XХ століття

Тільки у 1905 році Харківське повітове земство вирішило замість існуючої греблі побудувати дерев’яний міст через Лопань, тим самим з’єднати передмістя Основу з Харковом. Коли будівництво вступило в активну фазу, місцеві жителі стали хвилюватися, що міст буде дуже затримувати лід і спричинить підтоплення їхніх домівок. Відправлена ​​на вивчення нового моста Комісія визнала, що міст побудований за всіма правилами і розрахований на весняні обсяги води та льоду.

Квіти, балкони та дефіцитний алюміній: ТОП-7 станцій харківської підземки, на яких заощадили

У роки Громадянської війни місцеві жителі та військові команди нещадно рубали паркові дерева на дрова, знищуючи не тільки дров’яні породи, але також сосни та дуби. В результаті порубки порідів вполовину Основ’янский гай, парк також позбувся третини своїх найцінніших дерев. Заборони не діяли, порубка була припинена тільки у 1922 році, коли над ним взяв шефство завод ім. Шевченка. До початку війни в Основ’янському парку був обладнаний концертний майданчик, де виступали артисти харківських театрів і цирку, музиканти філармонії. У роки 1941-1943 роки парк остаточно позбувся цінних порід дерев, зараз це добре втоптане місце для прогулянки з дітьми та тваринами.

Коментарі