ТОП-10 дивовижних місць у Харківській області, про які ви могли не знати

В околицях Харкова є безліч маловідомих місць, які з кожним роком залучають все більше туристів. Newsroom зібрав незвичайні локації, які можуть стати однією з точок на вашому маршруті вихідного дня.

Тут є що подивитися: печери, унікальні крейдяні гори та старовинні хати, а екстремали зможуть політати над річкою.

Музей на місці стародавнього міста

Де: село Верхній Салтів (Чугуївський район), вул. Шевченко, 24.
Контакт: (067) 256-58-95.

На тому місці, де зараз розташований музей-заповідник “Верхній Салтів” і ведуться розкопки, в ранньому середньовіччі знаходилось велике місто з укріпленнями та передмістям. Про його існування вперше дізналися у 1902 році, коли місцевий вчитель виявив катакомбний могильник, а потім і саме городище. Відтоді тут постійно працюють археологи, а їх знахідки поповнювали колекції музеїв України та ближнього зарубіжжя.

photo5397721869353858809_0.jpg

На думку вчених, стародавнє городище називалося Сарада і займало понад 120 га. Воно було оточене трьома лініями земляних валів і ровів, а з одного боку стояла фортеця з кам’яною цитаделлю. На території комплексу розкопали напівземлянки і залишки кам’яних споруд, виявили посуд, рибальські снасті, елементи ткацьких верстатів і тканин, знаряддя обробітку ґрунту, зброя, бронзові, срібні та золоті прикраси.

photo5397721869353858808.jpg

Відвідувачі заповідника можуть ознайомитися з експонатами, знайденими на його території, дізнатися про життя стародавніх племен і здійснити захоплюючу екскурсію по місцях проведення розкопок. А ще на території заповідника чудові краєвиди, оскільки розташований він у дуже мальовничому місці на березі Сіверського Дінця.

Приватний музей-садиба “Українська хата”

Де: село Нижня Озеряна (Харківський район), пров. Садовий, 3.
Контакт: (067) 579-47-68.

Будинок був побудований у XIX столітті й імовірно належав багатій родині, оскільки під час будівництва використовували міцне дубове дерево. Останні постояльці жили тут у 1990-их, після чого харківська історик і екскурсовод Олена Єлагіна викупила цей будинок і відтворила автентичну українську хату XVII-XIX століть. Для цього навіть спеціально замовили у майстра заготівлю очерету і покрили ним дах.

photo5397721869353858812.jpg
 

У хаті зібрана унікальна колекція старовинних речей, предметів побуту та меблів, національного одягу жителів Слобожанщини, що дає повне уявлення про устрій життя, культуру та традиції нашого краю. Серед експонатів є дитяча колиска, ткацький верстат, кухонне начиння, вишиванки і рушники. Все можна акуратно помацати або взяти в руки. До хати примикає великий двір з садом, де є клуня, льох, віз і вулик XVII століття.

photo5397721869353858813.jpg

В “Українській хаті” проходять організовані екскурсії з іграми та майстер-класами, відзначають народні свята. У будинку топлять автентичні печі, тому відвідувачів приймають навіть взимку. Поруч з садибою розташовані церква Озерянської ікони Божої Матері та святе джерело.

Крейдяні гори

Де: селище Дворічна (Куп’янський район).
Контакт: (05750) 7-62-68.

Національний природний парк “Дворічанський” – це єдине місце в Україні, де збереглася первозданна природа древніх крейдяних ландшафтів. Десятки мільйонів років тому тут знаходилися первісні моря, які з часом висохли, а на їх місці залишилися величезні поклади крейди. На території парку також знаходиться заплава і річище річки Оскіл, невеликі ділянки соснових і вільхових лісів.

photo5397721869353858814.jpg

Завдяки тому, що крейдяні схили не чіпала рука людини, тут зустрічаються рідкісні та зникаючі види рослин, тварин і птахів. Мандрівники можуть зустріти лебедів, білу чаплю, орлів, болотяних черепах, річкову видру і багатьох інших. До того ж “Дворічанський” вважається одним з самих чистих куточків України.

ТОП-5 оригінальних місць для весільної фотосесії в Харківській області

Для мандрівників в парку прокладені кілька екологічних стежок. Вони пролягають між крейдяними горами або через дикі ліси, де також зустрічається велика різноманітність грибів, і можна спробувати кришталево чистої води з лісового струмка.

Музей Мечникова

Де: селище Дворічна, пров. Спортивний, 14.
Контакт: (05750) 7-61-85.

Дворічанський край також пов’язаний з ім’ям видатного біолога, лауреата Нобелівської премії Іллі Мечникова. Тут майбутній вчений з’явився на світ, і тут пройшло його дитинство. Кілька років тому при центрі дитячої та юнацької творчості у Дворічній відкрили музей Мечникова. Хоча речей, що належать вченому, серед експонатів немає, гості можуть дізнатися багато про його життя, сім’ю, садиби, які належали Мечниковим на Дворічанщини, побачити старі фотографії та книги.

photo5397721869353858811.jpg
 

Організатори музею підтримують зв’язок з представниками Музею історії медицини імені П. Страдиня в Ризі. Саме в Ризі зберігається Нобелівська медаль Іллі Мечникова, вручена ученому у 1908 році за дослідження в області фізіології та медицини.

Підземні галереї і політ над містом: ТОП-7 екскурсій Харковом
 
Одним із головних завдань музею є залучення молоді до краєзнавчої, науково-дослідницької та природоохоронної роботи. Місцеві школярі проводять екскурсії та беруть участь в підготовці туристичних маршрутів цікавими місцями району.

photo5397721869353858810.jpg

У сусідньому селі Мечнікове (раніше – Панасівка) збереглися залишки колишньої садиби Мечникових: фрагменти кам’яного флігеля для прислуги, погріб, колодязь, ставок, а також рукотворний ліс з вікових дубів і ясенів. На Дворічанщини переконані, що завдяки унікальній природі своєї малої батьківщини Ілля Мечников і став всесвітньо відомим мікробіологом. Люди мріють відродити садибу, перетворивши її в центр туризму.

“Село майстрів”

Де: село Токарівка Дворічанського району.
Телефони: (050) 681-22-71, (096) 514-28-69.

Ще одне цікаве туристичне місце у Дворічанському районі – музей-майстерня “Село майстрів”, присвячений українському рукоділлю і самобутнім традиціям місцевих жителів. “Музей у дії” – так називають його ініціатори проєкту, оскільки тут туристи можуть не тільки побачити вироби народної творчості, а й виготовити їх своїми руками. Відвідувачам пропонують попрацювати за ткацьким верстатом або гончарним кругом, зайнятися лозоплетінням, виготовити трав’яні гобелени, ляльки-мотанки. В експозиції музею крім виробів майстрів представлені давні інструменти для рукоділля.

Замок в селі

Де: село Первухинка (Богодухівський район).

У порівнянні з іншими садибами Харківської області, більшість з яких знаходяться в зруйнованому стані, ця будівля непогано збереглася. Місцеві жителі називають її “замок” – вона стоїть в оточенні парку посеред полів, всього у 10 км від знаменитого Шарівського палацу.

Де в Харкові комфортно жити: рейтинг районів міста

Відомо, що з 1875 року будинок належав німцеві, на прізвище Вебер. Він був керуючим цукровим заводом Леопольда Кеніга в Гутах, який знаходився всього за кілька кілометрів від садиби. З 1911 року на території розташовувалася сільськогосподарська дослідна станція, яка була однією з підрозділів цукрового заводу. Тут займалися селекцією високопродуктивних сортів цукрових буряків і винаходом і поліпшенням основ агротехніки для якісного вирощування культур. У 1830-і роки будову передали дитячому будинку. Пізніше на території розташовувався дитячий оздоровчий табір.

full_gopr4095.jpg

Будівля станції – це прекрасний приклад промислової архітектури, вдало вписаний у природний ландшафт. Загальна площа будівель всього комплексу займає 1200 кв. м, а площа всієї ділянки – 3,85 га. На території крім основної будівлі, є ще господарські приміщення, залишки фонтану, а навколо – парк з 20 породами дерев. Садиба знаходиться в приватній власності, її виставили на продаж за 199 тис. дол. (за станом на минулий рік), а також здають в оренду для проведення заходів. Ділянка огороджена і охороняється, але деяким туристам вдавалося домовитися і побувати всередині будівлі.

Музей просто неба “Українська слобода”

Де: село Писарівка (Богодухівський район), вул. Слобожанська, 9.
Телефон: (05764) 9-99-24, (098) 546-22-58.

Цей музей просто неба переносить в українське село XIX – початку ХХ століття. В комплекс входять церква, ставок, дерев’яна хата, млин, комора, корчма, які служили жителям Писарівки й сусідніх сіл. Кілька років люди збирали експозицію з предметів народного побуту Слобожанщини, яку розмістили в корчмі. Тут є речі повсякденного вжитку, обрядового дійства, сільськогосподарський реманент. Всього зібрано понад 500 експонатів, і колекція щорічно поповнюється новими предметами, які дарують земляки й туристи.

Липцівські печери

Де: околиці села Липці (Харківський район)
Координати: 50.2049964, 36.3824755 (вхід №1), 50.2040487, 36.3794258 (вхід №2), 50.20331, 36.37784 (вхід №3).

Ціла система підземних галерей захована в лісі між селами Липці, Проходи і Руська Лозова, всього за 40 кілометрів від Харкова. Рукотворні печери з’явилися під час видобутку пісковику в ХVІІІ-ХІХ століттях. Старожили згадували, що раніше висота ходів перевищувала зріст дорослої людини, але оскільки склепіння нічим не укріплені й ґрунт дуже м’який, їх висота поступово зменшується: подекуди переміщатися можна тільки поповзом, а в багатьох місцях утворилися завали. Придатний для відвідування стан печер підтримується виключно завдяки зусиллям спелеологів, краєзнавців, біологів та інших ентузіастів.

topic40_6.jpg

Після війни кілька входів у підземелля підірвали. Зараз доступні три окремі входи в печери, відшукати які допоможуть GPS або місцеві жителі. Найдовша з печер досягає 650 метрів – це найбільше підземелля Харківської області. У ньому збереглися сліди інструментів з часів видобутку каменю.

ТОП-12 харківських цар-балконів (Фото)

Завдяки цілорічній температурі в межах 11-13 градусів, в печерах ховаються від сонця і зимують кажани. Підземелля регулярно відвідують співробітники та студенти Харківського національного університету ім. Каразіна, які вивчають рукокрилих. За їхньою інформацією, три види кажанів, які тут зимують, занесені в Червону Книгу України. Щоб не будити рідкісних тварин і тим самим не наражати їх на загибель від голоду, відвідувати каменоломні в холодну пору року заборонено.

Оскільки система підземних ходів досить заплутана і в ній легко заблукати, туристам рекомендують спускатися під землю разом з фахівцями. З собою потрібно мати змінний одяг і ліхтарик.

Політ на тросі над Сіверським Дінцем

Де: місто Чугуїв, Парк культури та відпочинку ім. Рєпіна.
Контакт: (068) 30-92-149.

Один з найдовших тролеїв в Україні знаходиться в Чугуєві. Атракціон у вигляді переправи протягнутий вздовж річки Сіверський Донець, в місці, де русло петляє. Довжина траси – 720 м. Сміливці летять над кронами дерев і водною гладдю зі швидкістю до 60 км/ч. Фініш тролеї знаходиться на пляжі колишньої човнової станції, де можна взяти на прокат байдарку або орендувати альтанку з мангалом для пікніка.

photo5397721869353858816.jpg

Вартість спуску: 200 грн (вага від 30 до 130 кг); тандем з дитиною від 3 років (максимальна загальна вага 110 кг) – 250 грн.
Час роботи: щоп’ятниці – з 12:00 до 18:00, у вихідні – з 11:00 до 18:00.

Долина альпака

Де: Фельдман екопарк, на захід від Білгородського шосе, за меморіалом жертвам Голодомору.
Контакт: (050) 179-09-91.

У цій локації Фельдман Екопарк, яка відкрилася торік, дорослі й діти можуть ближче познайомитися з американськими родичами верблюдів – альпака і ламами, а також іншими тваринами, що славляться своєю вовною – вівцями святого Якова і валлійським чорношиїми козами. Вівці святого Якова з двома парами рогів – древня і рідкісна порода. Головною відмінністю валлійських кіз є забарвлення: передня частина їх тулуба чорна, а задня – біла. Такого забарвлення немає більше ні у одної домашньої тварини. Також у долині альпака живуть страуси.

 

ТОП-7 маловідомих фактів про підземки Харкова

На відміну від інших локацій екопарку у вихідні тут менше людей. Альпаки й лами охоче йдуть на контакт, дають себе погладити, але зробити це можна тільки в супроводі гіда. Вхід в загони до пухнастих тварин платний – 100 грн з одного відвідувача або 200 грн на сім’ю з трьох осіб. У цю суму входить екскурсія і пакетик овочевого корму.

У вихідні тут проходять конкурси, пізнавальні та розважальні заходи, майстер-класи з виготовлення індіанських талісманів, виступи кінного театру, продають екосмаколики та сувеніри.

Час роботи: щодня, крім понеділка, з 10:30 до 13:00 і з 14:00 до 16:00.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі