ТОП-10 харківських вулиць з оригінальною назвою

У Харкові – понад 2500 вулиць, бульварів, провулків і проспектів. Більшість об’єктів носять назви письменників, художників, учених, акторів, громадських діячів, проте можна зустріти й досить несподівані назви. Наприклад, навіть після декомунізації у нас можна заблукати в Патріотичний в’їзд і прогулятися по спуску Революції 1905 року. Newsroom вивчив карту міста та відшукав найоригінальніші топоніми.

Жасминовий бульвар. Дитинство Кернеса та засохлий жасмин

У процесі декомунізації на Нових будинках з’явився Жасминовий бульвар. Відомо, що до забудови району тут розташовувалися сади з плодовими деревами, деяким з яких пощастило дорости до наших днів. У 1967 році вулицю назвали Садовою в пам’ять про ділянки селекційної станції. Пізніше тут увічнили революціонера й учасника громадянської війни, якого розстріляли у 1919 році, – Петра Слинька.

zhasminovyy.jpg

Коли назву черговий раз змінили, комунальники навіть висадили з боку проспекту Петра Григоренка молоденькі кущики жасмину, однак вони не прижилися й пам’ять про вічнозелений чагарник залишилася лише в назві топоніма.

Квіти, балкони та дефіцитний алюміній: ТОП-7 станцій харківської підземки, на яких заощадили

Цікаво, що на вулиці Петра Слинька провів дитинство та молодість мер Геннадій Кернес, який жив у будинку №5. В одному з інтерв’ю колишній градоначальник зізнався, що дитиною любив спостерігати за роботою пошти, яка досі знаходиться в цьому будинку.

11 липня. День, коли Монголія здобула незалежність

Біля Щербачевского бору, який знаходиться близько Основ’янського озера, розташована крихітна вулиця з назвою 11 липня. Напевно, багато краєзнавців відразу не скажуть, на честь якої події її так назвали. За легендою, на цій вулиці більше століття тому жили солдати, які брали участь у війні за незалежність Монголії. Саме 11 липня 1921 року Монголія стала незалежною від Китаю державою.

ТОП-7 новобудов: де і за скільки можна купити елітну нерухомість у Харкові

Вулиця та провулок Кохання. Без любові й ремонту

Приблизно за два кілометри від станції метро “Палац Спорту” в Немишлянському районі знаходиться вулиця Кохання. Її протяжність становить близько 200 метрів. Вулиця проходить через приватний сектор і перетинається з однойменним провулком. Вулиця Кохання давно не бачила ремонту, і навряд чи тут ввечері можна зустріти свою любов …

kohannya.jpg

Цікаво, що на всіх картах міста назву пишуть українською. За легендою, її так назвав один поміщик ще у XIX столітті, тому що тут жила його кохана. Хоча, швидше за все це  лише легенда, а свою назву вулиця отримала на початку 1960, коли Немишлю стали активно заселяти.

Смарагдовий провулок. У лісі й без коштовностей

На Залютино сховався Смарагдовий провулок протяжністю 300 метрів. Цікаво, що Смарагдовий провулок, по суті, знаходиться в Залютинському лісі. Його почали облаштовувати після Другої світової війни. Зараз тут можна зустріти загалом одноповерхові житлові будинки.

Що подивитися у вихідні: ТОП-5 фільмів, які знімали в Харкові

Вулиця 8 березня. Раз на рік приваблює журналістів

Вулицю на честь весняного свята заснували в середині 1930. Тоді у СРСР було модно називати топоніми на честь Міжнародного жіночого дня. У Харкові 8 березня перебуває недалеко від станції метро “Центральний ринок”. Тут можна побачити старенькі цегляні будинки, зведені ще до революції, які є сусідами з багатоповерховими новобудовами.

8_marta.jpg

Щороку харківські журналісти обов’язково відвідують вулицю 8 березня, щоб підготувати статтю або сюжет до Міжнародного жіночого дня.

Вулиця Урожайна. Тиха та зелена

На Новій Баварії знаходиться вулиця з красивою назвою Урожайна. Тут розташовані в основному житлові будинки. Протяжність Урожайній вулиці – всього 600 метрів. Вона потопає в зелені й тиші, а дорога тут ніколи не бачила асфальту.

Старовинні будівлі Харкова: як реанімувати 100-літнє казино та “будинок масонів”

Банний провулок. Місце, де харків’яни приймали водні процедури

Банний провулок з’явився на карті міста у 1830. Спочатку він називався Кінним. Біля нього проходив маршрут конки (вид громадського транспорту, в якому вагон тягнули коні), провідний на Москалівку. За часів існування Російської імперії тут знаходилися лазні.

bannyy_pereulok.jpg

Багато будови на Кінному постраждали під час Другої світової війни. До 1960 тут ще працювала міська лазня №1. Колись майже весь центр міста приймав водні процедури в банному провулку. Зараз же тут знаходиться єдиний об’єкт – житловий комплекс “Будинок на Набережній”.

Портрети знаменитостей: ТОП-10 муралів Харкова

Вулиця Новий Побут. З мрією про щасливе майбутнє

У Холодногірському районі, біля лісу, розташована вулиця з цікавою назвою Новий Побут. Спочатку її називали Подорожньою, але у 1936 році перейменували. За легендою, тут збиралися побудувати будинки-комуни, в яких жили б будівельники щасливого майбутнього. Квартири планували будувати без кухонь, оскільки годувати їх хотіли в громадських їдальнях або на фабриках-кухнях.

novyy_byt.jpg

Речі вони повинні були прати в загальних пральнях, а купалися б у лазнях. У результаті мешканці могли присвятити більше часу самоосвіті та відпочинку.

Вулиця Безіменна. Коли закінчилася фантазія

На Новожаново є вулиця з оригінальною назвою Безіменна довжиною 400 метрів. Тут розташований приватний сектор. Чому в назві не увічнили когось із відомих харків’ян – загадка.

Топ-5 найвідоміших мерів в історії Харкова

Вулиця Лиса. На честь гори

Біля станції метро “Холодна гора” можна відшукати вулицю Лису. Цей топонім отримав назву від Лисої гори, на якій у 1820 році зростав шикарний ліс. Пізніше його вирішила зрубати місцева поміщиця, щоб обпалювати цеглу та будівництва. Після цього височину охрестили Лисою горою. Цікаво, що через вирубку лісу підгірні села постійно затоплювало під час дощів і під час весняної повені.

Коментарі