Амністія за смертельне ДТП та штраф менше хабаря: ТОП-5 неоднозначних рішень Харківської Феміди

У Харкові водіям, які сідають за кермо “під градусом” та виїжджають на перехрестя на червоний сигнал світлофора, вдається піти від відповідальності. Newsroom зібрав найбільш примітні рішення року, що минає.

Так, водій маршрутки, який вийшов в рейс підшофе, отримав офіційний штраф у два рази менше, ніж пропонував копам у якості хабаря. А чиновник за “вбиту” дорогу заплатить менше, ніж коштує 10 літрів бензину.

Виправдувальні вироки в році, що минає отримували навіть учасники смертельних ДТП.

Невразливий брат Харківського митрополита

Яромир Легкий вже не раз ставав героєм наших публікацій. До 2017 року його п’ять разів намагалися притягнути до відповідальності за п’яне водіння, але так і не змогли позбавити водійських прав. Однак в році, що минає дещо змінилося.

17 січня на Кузинському мосту зіткнулися три автомобілі: Mercedes, Renault і MG. В результаті того, що сталося постраждали чоловік і жінка, що знаходилися в салоні “француза”. Водій Mercedes відмовився проходити перевірку на “Драгері” і на нього склали адмінпротокол за статтею 130 КУпАП (“керування транспортом у стані сп’яніння”).

e59ec-clip-12kb.jpg
Фото: Харків Life

За кермом перебував Яромир Легкий. Справу про ДТП і п’яне водіння вирішили розділити на два окремих розгляди. У березні 2021 року суддя Євген Ольховський визнав чоловіка винним в управлінні машиною “під градусом”, позбавив водійських прав та оштрафував на 10 200 гривень. А ось справа про ДТП закінчилася примиренням сторін, яке в серпні нинішнього року затвердив служитель Феміди В’ячеслав Пашнєв.

Хоча ще в лютому була прийнята норма про те, що від кримінальної відповідальності не може бути звільнена особа, яка порушила ПДР в стані алкогольного сп’яніння. Таким чином, якби справи не розділили, брат Харківського митрополита не зміг би ухилитися від відповідальності.

photo_2021-01-18_16-27-10.jpg
Фото: Харків Life

“Волга” в кюветі, смерть та умовний термін

15 вересня 2019 року на трасі Київ – Харків – Довжанський водій ГАЗ-2410 перевищив швидкість. Машина вилетіла з траси, а троє пасажирів отримали травми. Один з них пізніше помер у лікарні. У жінки, яка перебувала в салоні, діагностували розрив кишечника, внутрішню кровотечу та перелом лонної кістки. Ще один пасажир отримав переломи гомілки та ключиці.

1595971346_8845_0.jpg

Під час розгляду технік видавничого дому “Фактор” визнав свою провину та розкаявся. Суддя Чугуївського райсуду Світлана Оболенська засудила його до трьох років позбавлення волі з дворічним випробувальним терміном. Прокуратура оскаржила вердикт як занадто м’який, але і друга інстанція в особі служителів Феміди Вікторії Яковлевої та Анатолія Люшні не знайшла підстав посилити покарання для водія.

Перевезення пасажирів “під градусом”

У серпні 2021 року чоловік зупинив машину патрульної поліції та розповів, що їхав у маршрутці з п’яним водієм. Коли правоохоронці наздогнали автобус № 49, інформація пасажира підтвердилася.

clip2net_211205213715.png
Фото: gortransport.kharkov.ua

Раніше судимий фігурант двічі спробував “розв’язати питання”. Спочатку він запропонував одному з правоохоронців близько 20 000 гривень, а потім збільшив суму до 500 доларів та 15 000 гривень. У підсумку на місце події викликали слідчо-оперативну групу.

У процесі розгляду маршрутник визнав провину в даванні хабаря. Санкція статті передбачає штраф, обмеження або позбавлення волі. Суддя Тетяна Довготько вирішила обмежитися штрафом у 17 тисяч гривень. Вердикт поки не набув чинності. Щобільше, досі не розглянуто протокол про п’яне водіння – засідання має відбутися 14 січня.

cacef2fb6803cd302377ec20090a5889.jpg
Фото: x-vymir.com

Амністія через п’ять років після смертельної аварії

5 листопада 2016 року на перехресті проспекту Льва Ландау та вулиці Халтуріна сталася ДТП. Водій бетономішалки КАМАЗ виїхав на перехрестя на заборонний сигнал світлофора та зіткнувся з ВАЗ-2110. Чоловік, який перебував за кермом легковика, від отриманих травм загинув на місці.

hxhx4y_rg6u.jpg
Фото: Newsroom

В ході розгляду фігурант не визнав своєї провини. Він стверджував, що виїхав на жовтий сигнал світлофора, а на стоп-лінії не зупинився “тому що всі так роблять”. При цьому чоловік попросив амністувати його, оскільки виховує малолітню дочку.

У Харкові судитимуть водія фури, який збив двох дітей

За порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель людини, суддя Тетяна Довготько засудила водія до чотирьох років позбавлення волі з дворічною забороною керувати транспортними засобами. Однак за Законом України “Про амністію у 2016 році” його звільнили й від основного, і від додаткового покарання. Вердикт ще не набув чинності та може бути оскаржений в апеляції.

Скільки коштує “вбита” дорога?

У жовтні 2021 року Капітан патрульної поліції проінспектував дорогу “Приколотне – Великий Бурлук – Дворічна”. Він склав акт та доручив начальнику Дворіченського райавтодору усунути виявлені порушення. Однак цю вимогу так і не виконали.

doroga_3.png

Під час розгляду держслужбовець визнав провину. У листопаді нинішнього року за “невиконання законних вимог посадових осіб Нацполіції” на нього наклали мінімальний штраф – 255 гривень, який у разі несвоєчасної виплати міг зрости вдвічі. Вердикт не оскаржували.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі