Бізнес в Криму та листування нардепа: ТОП-7 скандалів року в Харкові

Рік, що минає запам’ятався харків’янам не тільки карантинними обмеженнями та довгоочікуваним відкриттям зоопарку, а й скандалами, в центрі яких часто опинялися представники влади. Newsroom згадав найгучніші зашквари 2021-го.

Справа про підпис Кернеса

Менше ніж через місяць після смерті колишнього мера Геннадія Кернеса його опоненти заявили про ймовірну підробку електронного підпису на серйозному документі – поданні Ігоря Терехова на посаду секретаря міськради. Це клопотання Кернес подав 9 грудня 2020 року – на той час він вже перебував на лікуванні після коронавірусу в берлінській клініці “Шаріте”. Інформацію про можливу підробку підпису оприлюднила депутат Харківської міськради Аліна Мустафаєва, яка запевняла, що в той момент Кернес був у вкрай важкому стані, вже не міг зробити підпис особисто.

852d7577-503e-484b-9614-1a4d50974c69_1.jpg
Останнє опубліковане фото Кернеса з берлінської клініки

“Дане подання підписане електронним підписом, але не особисто Кернесом, а Харківською міськрадою, де Кернес підписант… Як мені стало відомо, документ складався і підписувався на другому поверсі Харківської міськради, а Кернес Г.А. не має ніякого відношення до даного документа”, — говорилося в депутатському зверненні Мустафаєвої.

Вона вважає, якщо підпис дійсно ставив не Кернес, то мова може йти про спробу захоплення влади.

В облпрокуратурі відповіли, що в поліції відкрили кримінальне провадження і проводять розслідування, яке триває досі. У самій мерії заяви про підробку цифрового підпису назвали вкиданням і спробою дискредитувати міську владу.

Провал голосування за онкоскринінг

Скандал вибухнув на березневій сесії Харківської обласної ради. Депутат від Партії “Блок Світличної Разом” та гендиректор обласного центру онкології Денис Скорий запропонував внести в обласну медичну програму пункт про ранній скринінг на онкозахворювання. Згідно з ініціативою, за бюджетні гроші пропонували закупити спеціальні тест-смужки для тестування жителів регіону (вартість однієї такої – близько 100 гривень) та обладнати пересувну діагностичну станцію. Намагаючись переконати депутатів у необхідності підтримати таку програму, Денис Скорий заявив, що онкологія може загрожувати і їм.

“Зараз в залі знаходиться близько 150 депутатів, співробітників ХОДА та облради. За статистикою це означає, що в залі вже є три людини з онкозахворюванням. Ще у 15 буде рак протягом життя. Зараз ми не знаємо, хто саме це буде. Я перепрошую, але це статистика”, — заявив Денис Скорий.

Ці слова викликали обурення у депутатів, вони почали шуміти. У підсумку систему раннього онкоскринінга не підтримали: “за” проголосували всього 16 обласних обранців. А вже восени депутати не стали продовжувати контракт зі Скорим і в лютому відбудеться конкурс на заміщення посади керівника онкоцентру. На сесії, яка відбулася 21 грудня, за звільнення Дениса Скорого проголосували 73 депутати.

“Треба валити з цієї країни”

Ще один березневий скандал стався під куполом Верховної Ради. Під час засідання на курйозному листуванні спіймали нардепа від “Слуги народу” Ганну Колесник з Харкова.

Коли в парламенті виступав тодішній Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, який розповів, що Росія стягує війська до кордону з Україною, депутат написала своєму співрозмовнику: “ми слухаємо Хомчака. Треба валити з цієї країни”.

ec33eadd7731ff9f331ce7a94900859b.jpeg

Пізніше Анна Колесник пояснилася в Facebook, що мала на увазі проведення відпустки на травневі свята за кордоном, але потім видалила свій пост.

Зашквари губернатора

Відразу кількома скандалами запам’яталася колишня голова облдержадміністрації Айна Тимчук, яка зуміла протриматися в губернаторському кріслі менш ніж дев’ять місяців. Спочатку чиновниця, яку перевели в Харківську область з Дніпропетровської ОДА, викликала гнів у театралів. У березні, коли працівникам закладів культури втричі урізали державне фінансування, почали затримувати та скорочувати зарплати, Айна Тимчук заявила журналістам, що “середня зарплата працівників театру становить 16,5 тисяч гривень”. Ці слова образили працівників закладів культури, адже така сума не відповідає реальності. Співробітники театрів, філармонії та оркестрів влаштували кілька акцій під ХОДА, записали пісню та запустили в соцмережах вірусний флешмоб #де_мої_16тищ. У підсумку керівництву облдержадміністрації довелося пообіцяти протестувальникам збільшити фінансування театрально-концертних установ.

Вдруге Айна Тимчук оскандалилася, коли в розпал весняної хвилі коронавірусу висадила дві туї у дворі облдержадміністрації. Таким чином тодішня губернатор разом з головою облради підтримала старт екологічного проєкту, однак харків’ян обурило, що це відбувалося в той час, коли лікарні були переповнені хворими та пацієнтами в стаціонарах не вистачало кисню. Чиновницю звинуватили в тому, що замість розв’язання цих проблем вона демонстративно садить дерева у своєму робочому дворі. Фотографії та відео губернатора з лопатою викликали бурю гнівних постів у соцмережах. “Може, вона скарб шукає, щоб лікарню побудувати?”, “Вона що, знущається ?! Яке деревце! Кисень потрібен в лікарні!”, “І це, власне, максимальна користь, яку вона могла принести Харкову та області”, — писали користувачі. Харків’яни складали вірші та анекдоти, а після цього колишнього губернатора прозвали Туєю.

73-3.png

Останньою краплею, що все-таки змусила президента Володимира Зеленського звільнити чиновницю, стало журналістське розслідування проєкту “Кнопки Харків” про бізнес Айни Тимчук в анексованому Криму. Автори розслідування з’ясували, що разом з колишнім чоловіком вона вкладала гроші в готель в Алушті, яка приймала туристів вже після захоплення півострова РФ, а пізніше продала готель побіжному чиновнику-регіоналу, який прийняв російське громадянство. При цьому угоду оформили в Криму згідно із законодавством РФ, і одночасно, згідно з українським законодавством, Айна Тимчук подарувала нерухомість своєму чоловікові. Розслідувачі направили всі зібрані по Тимчукам документи президенту, в правоохоронні та антикорупційні органи — менше ніж через місяць глава ХОДА позбулася своєї посади, а СБУ та поліція почали розслідування.

Прогнали вуличних музикантів

У травні охорона саду Шевченка заборонила трубачу Костянтину Олійнику грати на території саду, посилаючись на усне розпорядження тоді ще секретаря міськради Ігоря Терехова. Наступного дня після інциденту на сайті міськради з’явилася його заява про те, що вуличним музикантам не місце в Центральному парку. За словами Терехова, до нього на Facebook звернулися харків’яни, які не могли спокійно відпочивати в саду, “тому що дуже голосно на всіх локаціях грала музика”, і відтепер вуличним виконавцям слід грати на майданчику біля оперного театру.

Незгодні з таким рішенням музиканти виходили на акції протесту: грали одночасно в декількох локаціях саду, потроїли концерт, а трубач Костянтин Олійник і зовсім став грати під будівлею міськради. На захист музикантів виступили представники патріотичних організацій і деякі депутати міськради. Однак позиція мерії залишилася незмінною, і охоронці продовжили виганяти музикантів з саду.

7e49e78e8b6398a5_1.jpg

Підрахунок голосів на виборах

Не обійшлися без скандалу і вибори міського голови Харкова, на яких офіційно визнали переможцем Ігоря Терехова. Під час підрахунку голосів спостерігачі Громадянської мережі “Опора” виявили сфальсифіковані протоколи, в яких були дописані голоси на користь нинішнього мера. Всього активісти нарахували 700 невідповідностей, після чого подали заяви в поліцію і скаргу в міськвиборчком з вимогою перерахувати голоси, однак це ні до чого не призвело. Пізніше спостерігачі заявили про погрози їх адресу та разом з кандидатом Михайлом Добкіним, який прийшов до фінішу другим, звернулися до суду. Служителі Феміди відхилили вимоги, рішення оскарженню не підлягають. Ігор Терехов став переможцем мерської гонки, отримавши підтримку 50,66% виборців, які прийшли на дільниці. За нього проголосували 146 249 харків’ян.

Порушив правила, коли поспішав на засідання комітету про резонансні ДТП

Ще одним фігурантом скандалу став народний обранець від “Слуги народу” Олександр Куницький, якого спіймали на порушенні ПДР за кермом Porsche Panamera. Копи зупинили представника президентської партії на початку вулиці Сумської, на перехресті, де сталася смертельна ДТП за участю Олени Зайцевої. Куницький порушив вимогу дорожнього знаку про рядність та попросив патрульних перенести розгляд справи про адміністративне порушення, оскільки поспішав. Цікаво, що поспішав нардеп на виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань дорожньої безпеки, яке вирішили провести в Харкові після низки гучних ДТП.

В управління патрульної поліції з’явився адвокат нардепа, який клопотав про перенесення розгляду справи на наступний день, а потім і зовсім не прийшов. В результаті Олександра Куницького оштрафували на 340 гривень. Начальник облуправління СБУ Роман Дудін назвав вчинок нардепа “верхом цинізму” та запропонував виключити депутата з Комітету з питань правоохоронної діяльності. У парламенті на це ніяк не відреагували.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі