“Була відмінницею, але приховувала віросповідання батьків”: в харківському ЗВО розповіли про Таїсію Петрову

У Національному університеті цивільного захисту населення Newsroom розповіли про те, як вчилася 19-річна Таїсія Петрова, та чи продовжить дівчина навчання після скоєного.

У ЗВО кажуть: у 2019 Петрова надійшла на соціально-психологічний факультет, де опановувала професію психолога. Вона жила в гуртожитку і вважалася на хорошому рахунку, проте в березні 2020 року студентів та курсантів відправили на дистанційку через пандемію коронавірусу. Тоді Петрова повернулася в рідну Полтаву, а заняття відвідувала онлайн.

У Харкові чоловік відкрив стрілянину зі стартового пістолета: в поліції відкрили кримінальне провадження

У цьому році Таїсія перевелася на третій курс, але викладачі бачили її тільки 1 вересня. У той день було свято та всього одна пара, після якої всіх відпустили по домівках. Студентка поїхала в Полтаву і в ЗВО не з’являлася. А 6 вересня педагоги дізналися про те, що в рідному місті дівчина влаштувала стрілянину по вчителях.

“У неї не було неадекватної поведінки, вона прагнула до знань і відмінно вчилася. Правда, студентка приховувала, що її батьки – адвентисти (пізніше батько і мати Петрової спростували цю інформацію – Ред.). Що сталося за час карантину і що спонукало дівчину розстріляти педагогів, неясно”, – говорять в університеті.

Студентка харківського ЗВО, яка стріляла в педагогів з арбалета, розповіла про свої мотиви

Зараз вона знаходиться в Полтаві на психіатричному обстеженні. Чи продовжить Таїсія навчання в ЗВО, буде залежати від результатів експертизи. Крім того, дівчині загрожує кримінальна відповідальність за скоєне. У поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 115 (“замах на умисне вбивство”) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 10 до 15 років ув’язнення.

Хронологія подій

Вранці 6 вересня Таїсія Петрова зайшла в приміщення 11-ї школи з групою дітей, які виходили на вулицю на урок фізкультури, тому працівники її не помітили. У неї був арбалет і кілька десятків болтів до нього.

Дівчина піднялася на другий поверх, заглянула в кілька класів, а потім вистрілила у вчительку української мови та літератури, а також зарубіжної літератури. Стріла потрапила в спину жінки, але та продовжила вести заняття, щоб не лякати дітей.

Зупинити Таїсію намагалася завуч школи з виховної роботи, яка вийшла на шум. Дівчина перезарядила арбалет і вистрілила в неї. Болт потрапив в руку жінки. Після цього арбалет у Петрової забрав учень 9-го класу.

На виправдання вчинку Петрова розповіла, що змінила три школи, і в кожній з них був булінг – як з боку вчителів, так і з боку дітей. За словами дівчини, фізичного насильства до неї не застосовували, але педагоги часто тиснули морально та принижували, а діти псували її речі.

Коментарі