Дівчині, яка коригувала обстріли росіян по Харкову, суд надав можливість вийти із СІЗО під заставу

Ухвалою Дзержинського райсуду міста Харкова від 22 грудня обвинуваченій змінено запобіжний захід на тримання під вартою з можливістю внести заставу у розмірі 496,2 тис. грн. Як повідомили у “Харківському антиукорупційному центрі”, рішення стосується Дар’ї Кригіною, яку у квітні 2022 року СБУ затримала за підозрою у співпраці зі спецслужбами РФ.

Адвокати обвинуваченої просили застосувати до неї запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з використанням засобів електронного контролю. Суд, приймаючи рішення, враховував, що Кригіна має родичів на тимчасово окупованої території України, до яких може виїхати з метою уникнення відповідальності. Доказів на підтвердження інших ризиків не було надано, то ж суд залишив Кригіну під вартою, але з можливістю внести заставу.

“У разі внесення застави уповноваженій службовій особі місця ув`язнення необхідно негайно звільнити  обвинувачену з-під варти та повідомити про це слідчого, прокурора або суд”, – сказано в рішенні суду.

Паспорт рф та розвиток російського бізнесу: викриття депутата-бізнесмена

Дівчину звинувачують у несанкціонованому розповсюдженні інформації про розміщення військових формувань, здійсненому в умовах воєнного стану, що спричинило тяжкі наслідки. Їй загрожує від 8 до 12 років ув’язнення.

За даними СБУ, 29-річна українка родом з Луганської області за завданням куратора встановлювала координати розташування військової та критичної інфраструктури міста, а також місця дислокації сил і підрозділів ЗСУ та Нацгвардії України. Дівчина передала координати і допомогла армії РФ скоригувати вогонь по освітніх, медичних, торговельних об’єктах та житлових кварталах у центрі міста. Внаслідок вказаних ракетних обстрілів були загиблі та поранені харків’яни.

Під час обшуку, у Кригіної знайшли 134,05 тис. євро, 216,85 тис. дол. та 730,65 тис. рублів. У дівчини є квартира в харківській новобудові.

Відомо, що Дар’я Кригіна закінчила Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого. Їїї однокурсником був колишній заступник голови Харківської облради Богдан Мальований, у якого знайшли російський паспорт. Кригіна активно їздила на окуповану територію, була в Ялті, також їздила до Москви.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі