Масове отруєння в Харкові: медики назвали причину НС

Про це сьогодні повідомили в Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. Станом на 23 червня медики зареєстрували 89 випадків отруєння, з них 19 – дитячі. Сьогодні в медустановах регіону на лікуванні перебувають 69 відвідувачів харківського ресторану, ще четверо – відновлюють здоров’я амбулаторно.

Двоє постраждалих, яких зареєстрували 22 червня, є жителями Луганська. У день НС вони перебували в Харкові у відрядженні та замовили в “Якіторії” суші.

У мережі з’явилися фото кухні ресторанів, де отруїлися понад півсотні харків’ян

За результатами дослідження, у 42 постраждалих, в тому числі двох співробітників ресторану, виявили сальмонелу. Ще у шістьох – знайшли патогенний стафілокок. У одного з відвідувачів “Якіторії” медики виявили кишкову паличку, і ще у шістьох – умовно-патогенні збудники. У пробах деяких страв і на обробній дошці медики виявили сальмонелу, бактерію клебсієлла пневмонія.

Власники харківських ресторанів, де масово отруїлися люди, повинні допомогти в лікуванні – міськрада

Як розповіли в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, імовірною причиною інфекційного спалаху стало вживання неякісних продуктів, які приготували та продали без дотримання санітарних норм. Зараз медики встановлюють всі обставини НС.

Нагадаємо, 16 червня до медиків звернулися перші постраждалі, які пов’язували причини нездужання з вживанням суші. Пізніше кількість хворих збільшувалася і не всім вистачило місця в лікарнях Харкова, тому їх госпіталізували в районні лікарні. До вихідних кількість отруєнь зросла до 83. Наймолодшому пацієнту – чотири роки. За інформацією віцемера Світлани Горбунової-Рубан, людей доставляли в клініки цілими сім’ями. За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 325 КК України (“порушення санітарних правил і норм”). Силовики проводять допити потерпілих та інші слідчі дії.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі