Михайло Добкін незаконно виділив елітні земельні ділянки своєї сім’ї – ЗМІ

Бувши губернатором Харківської області Михайло Добкін за безцінь виділив своїм родичам три гектари елітної землі на березі Печенізького водосховища в Старому Салтові. Відповідне розслідування опублікували журналісти проєкту “Гроші”. Вартість земельних ділянок у тій місцевості становить сотні тисяч доларів, проте родичам Михайла Добкіна вони дісталися за копійки. За інформацією розслідувачів, розмір річної оренди ділянки площею три гектари з виходом до води обходиться Добкіну за все у 13 тисяч гривень або близько 1000 гривень на місяць. Сам ексгубернатор під час інтерв’ю не зміг згадати, скільки він платить за землю в Старому Салтові.

“Я не знаю. Я не веду фінансово-господарську діяльність. Якщо вам цікаво запитаєте, там є кооператив. Але я не є його власником”, – повідомив Михайло Добкін.

Як з’ясувалося, власником трьох гектарів землі на березі Печенізького водосховища за документами є дачний кооператив “Верес”, а його засновниками значаться родичі Михайла Добкіна – дружина Алла Добкіна, дочка Алла Добкіна-Гуревич і теща Анастасія Боженко. За інформацією Харківського антикорупційного центру, Михайло Добкін подарував сімейному кооперативу три гектари соснового лісу в Старому Салтові під час своєї каденції на посаді губернатора.

Бюджет Харкова через “кооперативної схеми” позбувся дев’яти мільйонів – ДБР

“У розпорядженні №636 від 6 листопада 2012 року Михайло Добкін фактично зобов’язав Вовчанське лісове господарство укласти договір про оренду ділянки площею 2,85 гектара в селі Зарічне з дачним кооперативом “Верес” на 49 років. Вартість елітної землі тоді оцінили майже у $14 тисяч. за нашими підрахунками, це у 250 разів нижче ринкової вартості земельних ділянок на Печенізькому водосховищі”, – розповів співзасновник Харківського антикорупційного центру Євген Лисичкин.

Варто зазначити, що Михайло Добкін не став коментувати своє розпорядження №636, про виділення земельної ділянки сімейному кооперативу “Верес”. На питання про можливе зловживання владою та конфлікт інтересів колишній голова Харківської ОДА також не відповів.

За інформацією “Гроші”, володіння в сосновому лісі Михайло Добкін обніс парканом заввишки в декілька метрів. Довжина огорожі становить понад тисячу метрів. Оскільки будувати об’єкти на цій ділянці заборонено, ексгубернатор звів понтонний будинок прямо на воді. При цьому у своїй декларації колишній голова Харківської ОДА маєток вказав не як будинок, а як водний об’єкт “Теремок”.

Передвиборчі офіси Добкіна в Харкові знову помалювали

По сусідству з ділянкою сім’ї Добкіних розташовані володіння Сергія Овчаренка – ексспівробітника Харківської ОДА. За інформацією “Гроші”, він був другом і “правою рукою” Михайла Добкіна в період його губернаторства. Коли приймалося рішення про виділення землі на Печенізькому водосховищі Сергій Овчаренко керував земельною комісією та нібито, за правильні рішення був нагороджений шматком елітної землі в Старому Салтові.

“З часів, коли Михайло Добкін був мером Харкова, місто втратило 900 гектарів землі. На думку експертів, місцевому бюджету було завдано збитків у розмірі п’яти мільярдів гривень. Землю безплатно роздавали в приватні руки в основному людям з оточення Михайла Добкіна та Геннадія Кернеса”, – розповів співзасновник суспільно-політичного проєкту “Кнопки Харків” Денис Сигай.
За даними ЗМІ, “кооперативна схема” успішно “працювала” з 2008 по 2016 рік. Землю з власності Харкова виводили через штучно створені кооперативи.

Харківська міськрада продає землю вдвічі дешевше, ніж мерії в інших регіонах – ХАЦ

“Умовно кажучи, житловий кооператив створюють 19 числа. На наступний день цей же кооператив пише звернення до міської ради з проханням виділити землю. А 21 відбулася сесія міської ради, на якій депутати проголосували за виділення цієї землі приватним кооперативам. Вся операція займає всього три дні”, – розповідає співзасновник суспільно-політичного проєкту “Кнопки Харків” Марк Копил.

 

 

За даними “Гроші”, зараз Михайло Маркович проживає в приватному будинку, розташованому в лісопарковій зоні Харкова. У цій місцевості земельні ділянки коштують мільйони гривень, проте ексмеру й ексгубернатору територія дісталася практично за безцінь – була виведена за вже відомою кооперативною схемою. Так, земельну ділянку в лісопарку передали одному з житлових кооперативів, який обслуговує ЖБК.

Через деякий час Михайло Маркович цей кооператив викупив разом із земельною ділянкою, який на той момент перебував на балансі. Виділення земельних ділянок на березі Печенізького водосховища у 2016 році розслідувала прокуратура Харківської області, однак справу закрили, оскільки суд не побачив порушень з боку представників Харківської обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, раніше про своє висунення в якості кандидатів на посаду мера Харкова заявили колишній градоначальник Михайло Добкін, одіозний депутат міськради від ОПЗЖ Анатолій Родзинський, лідер місцевого відділення Нацкорпусу Костянтин Немічев. У виборах також візьме участь чинний в.о. мера та секретар міськради Ігор Терехов. Крім того, після недавнього скандалу на переговорах про єдиного кандидата від демократичних сил, ймовірно свого кандидата висуне і “Європейська солідарність”. У кулуарах таким називають бізнесмена й депутата облради Олександра Скорика.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі