Одесити розповіли, як везли жирафа в Харків

Шлях від Одеси до Харкова зайняв 16 годин. Про це розповів Newsroom директор одеського Біопарку Дмитро Олександров.

За його словами, транспортування жирафів — клопітка справа, оскільки тварина через стрес може поранитися: пошкодити шию, зламати ноги або вивихнути щелепу. Українські фахівці доставляли таку велику тварину вперше, на щастя, все пройшло вдало.

Дем’яна, якого ласкаво називають Дьомою, помістили в дерев’яний вольєр висотою в 3,7 метра, щоб тварина не вдарилася головою (зріст самого жирафа зараз становить 3,25 метра). Для транспортування розробили спеціальний маршрут, щоб платформа з вольєром могла вільно проїхати під мостами. Їхати довелося через Київську область і не обійшлося без пригод.

“Київські поліцейські виписали адміністративний протокол, хоча ми їхали паралельно смузі для громадського транспорту, у нас були всі дозволи, але це не страшно. Головне, що ми благополучно доъхали”, — говорить Олександров.

У Харкові показали, як просувається реконструкція зоопарку (Фото)

У дорозі робили зупинки, щоб напоїти жирафеня, а ось годувати під час транспортування тварину заборонено.

У Харкові клітку з твариною перевантажили на іншу вантажівку за допомогою автокрана та доставили до нового місця проживання на території звіринця.

“На подив, він вийшов з клітки досить швидко, я думав, що цей процес затягнеться. Але потрібен час на адаптацію. Оскільки перевезення було в межах однієї країни та Дьома житиме у вольєрі один, карантин не потрібен. Ми привезли з собою гілки та мюслі, які він звик їсти в Одесі. Передали місцевим фахівцям всі рекомендації до раціону. Сподіваємося, Дьомі тут сподобається, у Харківському зоопарку створили чудові умови для життя довгошийого”, — говорить директор одеського Біопарку Дмитро Олександров.

За словами фахівця, жирафи дуже полохливі тварини, тому в вольєрі повинна постійно грати фонова музика або працювати радіо.

“У нас в Одесі постійно працює радіо на той випадок, якщо раптово впаде швабра або з’явиться інший різкий звук, тварина може злякатися та в метаннях поранитися. А фонові звуки допомагають згладити різкі шуми”, — говорить Олександров.

У харківському зоопарку показали, як виглядатиме новий будинок для капуцинів

Нагадаємо, останнього жирафа, який жив у Харківському зоопарку 21 рік тому, звали Араміс. У дворічному віці тварину привезли до нас з Ростова-на-Дону. Однак з’ясувалося, що у жирафа хворі суглоби. Він прожив в зоопарку 8 років і у 2000 році помер від наслідків поліартриту.

Коментарі