Перша вакцина від COVID-19, завезена в Україну, викликала тромбоз у жінок – лікар

Харківський лікар-інфекціоніст Володимир Корсунов розповів Newsroom про особливості нового штаму “Дельта”, який прийшов у регіон, які ускладнення дають вакцини та чому медики ігнорують індійську вакцину. Він працює з ковід-пацієнтами з першого дня пандемії та консультує дві медустанови міста, вибираючи підходи для лікування вірусу.

Сьогодні кількість заражень COVID-19 по всій Україні та Харківській області зокрема неухильно зростає. Як думаєте, чи буде більше хворих і летальних випадків, ніж торік?

– Складно прогнозувати конкретні цифри, але очевидно, що Україну не обійде той вибухоподібний епідемічний процес, який був в інших державах, пов’язаний з поширенням штаму “Дельта”. І сьогодні ми побачили понад чотири тисячі нових випадків зараження, хоча на попередньому тижні ці цифри були значно меншими. Така динаміка для “Дельти” дуже характерна. Цей штам набагато більш заразний. При контакті з інфікованою людиною буде хворіти набагато більше людей, в порівнянні зі штамами “Альфа” та “Бета”.

Розкажіть докладніше про штам “Дельта”. Він справді небезпечніший початкового вірусу?

– Насправді, “Дельта” не є більш небезпечним штамом, ніж попередній у плані перебігу хвороби. Він викликає приблизно ті ж ускладнення, як і інші штами – розвиток дихальної недостатності, надмірні запальні реакції, які й призводять пацієнтів на лікарняне ліжко з киснем. Також одним з основних проявів “Дельти” є діарея. При цьому значно рідше пацієнти з цим штамом втрачають смак і нюх. “Дельта” небезпечніша для медичної системи через те, що за короткий час вірус здатний інфікувати дуже велику кількість людей.

90% пацієнтів в Харківській області хворіють на штам “Дельта”

 

У нашій країні епідемічний потенціал далеко не вичерпаний. В Україні проведено близько 10 мільйонів вакцинацій. За офіційними даними, в країні перехворіло майже 2,5% громадян. У реальності ця цифра значно більша, тому що при легкому перебігу хвороби не всім пацієнтам роблять тести. А при наявності вірусу в організмі, вони не завжди бувають позитивними. Тому епідеміологічні дослідження говорять про те, що, можливо, в Україні на сьогодні перехворіло 25% -30% населення. До того ж нам чудово відомо, що ні перенесене раніше захворювання, ні вакцинація не дають 100% гарантії не захворіти повторно.

Які групи ризику ви могли б виділити? Наскільки “Дельта” небезпечна для дітей?

– Захворіти коронавірусом схильні абсолютно всі. Через відділення реанімації Обласної клінічної дитячої інфекційної лікарні за 2020-2021 рік пройшло 160 дітей з COVID-19. Як ви розумієте, це велика цифра. Молоді люди хворіють не рідше літніх. Повірте, за рік я бачив не одну смерть пацієнтів з коронавірусом, яким було менше ніж 30 років. У тому числі без серйозних супутніх захворювань. У всьому світі заведено вважати, що “Дельта” викликає ускладнення у більш молодих людей. Це закономірно, тому що вірус більш заразний, а молодь більш соціально активна, ніж люди старшого віку. При цьому важливо враховувати ще один фактор: в Україні дітей до 14 років не щеплять від COVID-19. Є винятки для деяких підлітків старше цього віку, але це незначний показник. Поки з того, що я бачу, в дорослому відділенні інтенсивної терапії превалюють пацієнти середнього та похилого віку з фоновими важкими патологіями у вигляді ожиріння, цукрового діабету, гіпертонії та серцево-судинної хвороби. Вони складають основну масу важких пацієнтів як раніше, так і зараз.

Яким чином найбільш часто передається вірус “Дельта”?

– Цей штам коронавірусу поширюється так само як і всі інші його “побратими” – аерозольним шляхом. Ризик зараження через торкання до поверхні предметів становить не більше 1%. А повітряно-крапельним шляхом – 99%. Тому основною перешкодою для коронавірусу був і залишається респіратор і хірургічна медична маска. Правильно надітий респіратор FFP3 захищає людину більш ніж на 90% від зараження коронавірусом. Звичайна медична маска – на 20%. Але потрібно розуміти, що тут ключовий момент не в особистому захисті, а в захисті навколишніх. Носіння маски – це свого роду емпатія. Потрібно думати не тільки про власний захист. Але, на жаль, частіше за все людям плювати на інших.

Ті вакцини, які сьогодні доступні населенню, рівнозначно ефективні проти всіх штамів коронавірусу?

– Вони ефективні в різному ступені. Стосовно конкретно до “Дельті” їх ефективність загалом значно нижче. За наявною у мене інформацією, найбільш ефективними, доступними в Україні, вважаються Moderna та Pfizer. Є дані про те, що останній захищав від попередніх штамів коронавірусу більш ніж на 90%, то проти “Дельти” він дає захист в кращому випадку на рівні 60% -70%. Менш ефективним вважаються CoviShield, AstraZeneca і CoronaVac – нижче 50%.

За вашими спостереженнями, зараз люди стали більше довіряти вакцинам проти коронавірусу?

– Знаєте, перша вакцина, яка з’явилася в Україні, була CoviShield індійського виробництва. Тут варто зробити ремарку. Всі, хто працює в медичній сфері знають, що якість індійських препаратів і етичність медичної промоції індійських компаній вкрай далекі від європейських практик. Грубо кажучи, мова йде про бажання продати лікарські препарати за “відкати”. Взагалі, в Індії дуже часто ліки створюються таким чином: місцева компанія купує партію брендового препарату, хіміки проводять аналіз і починають синтезувати цю молекулу без дозволу. Відповідно, якість і властивості цього препарату можуть сильно відрізняться від початкового брендового продукту. І це, безумовно, впливає на його ефективність. Але він коштує набагато дешевше.

Зеленський назвав мінімальну зарплату, яку отримуватимуть медики

 

На ринку бідних або країн, що розвиваються, цей продукт дуже затребуваний. Щепитися вакциною CoviShield в Україні багато хто не хотів. Тим більше в професійному медичному середовищі. Ця вакцина викликає високий ризик смертельних ускладнень у молодих жінок внаслідок тромбозу. Багато країн виключили препарати AstraZeneca, в тому числі CoviShield, зі списку рекомендованих. Зараз індійської вакцини CoviShield в Україні немає. Замість неї – китайська вакцина CoronaVac. Наскільки ефективна та безпечна вона, відповісти складно, оскільки Китай – закрита держава, яка не схильна оприлюднювати інформацію про якість препаратів. У більшості розвинених країн CoronaVac не використовується. Тому ми не маємо надійних репортів про те, які побічні ефекти були зареєстровані після її застосування, яка їх тяжкість, яка частота. Надійної інформації немає. По інформації з лікарень ми бачимо, що в загальній масі заражених COVID-19 превалюють пацієнти, які раніше були щеплені вакциною CoronaVac. Пацієнтів, щеплених Pfizer менше, тих, кому ввели препарат Moderna – ще менше. Цілком можливо, що ефективність препарату CoronaVac нижча.

Як ці факти асоціюються з Міністерством охорони здоров’я України? Адже вони повинні на вході перевіряти якість ввезених ліків.

– У Міністерства охорони здоров’я України немає можливості забезпечити всіх громадян доступними та якісними медичними препаратами. У нас бідна країна. Тому такий компроміс був неминучий. Зайдіть в будь-яку аптеку і ви побачите величезну кількість індійських препаратів, які відносно недорого коштують, і люди їх купують.

Сьогодні громадяни можуть вибирати, чим вакцинуватися …

– Як тільки в Україні з’явилися Pfizer і Moderna, кількість охочих вакцинуватися істотно зросла. Все-таки, люди грамотні багато читають і зіставляють інформацію. Тому зараз ми бачимо черги до ПМВ (пункт масової вакцинації. – Авт.). Варто зазначити, що у Moderna і Pfizer також є деякі варіанти ускладнень.

 

У Харківській області від коронавірусу померли 50 медпрацівників

Це міокардити (запалення серцевого м’яза. – Авт.) У підлітків і молодих чоловіків, але вони досить м’яко протікають. Важливо розуміти, що частота розвитку ризику міокардиту при захворюванні коронавірусом у тисячі разів перевищує ризик розвитку міокардиту після вакцинації, а результат поствакцинального міокардиту цілком сприятливий, тобто, люди видужують. Можу сказати, що за профілем безпеки та ефективності вакцини Pfizer і Moderna кращі.

При наявності вакцини в організмі перебіг хвороби буде проходити легше?

– Сьогодні точно відомо, що серед вакцинованих громадян значно менше важких пацієнтів з COVID-19 і менше госпіталізацій у відділення інтенсивної терапії, ніж у не вакцинованих. Перенесене захворювання також знижує тяжкість перебігу повторного зараження.

На ваш погляд, чи готова Харківська область до чергової хвилі коронавірусу?

– Насправді, було зроблено дуже багато хорошого в цьому плані. Але наша система охорони здоров’я, на мій погляд, не засвоїла один важливий урок: підхід до лікування коронавірусу повинен бути універсальний. Смертність в Україні від COVID-19 сьогодні становить близько 2%. У розвинених країнах цей показник знизився до 0,7%.

Центри вакцинації в Харкові й області нанесли на карту

За кордоном всі зрозуміли: для того, щоб люди виживали, в лікарні повинні бути не тільки апарати ШВЛ, маски та кисневі траси. Пацієнти вмирають, наприклад, і від інфаркту. Щоб врятувати такого хворого, необхідно контрастне дослідження кровоносних судин і стентування протягом двох-трьох годин. Ковід-хворих потрібно лікувати в багатопрофільних стаціонарах, в яких можна провести складну діагностику й терапію. У більшості випадків наші пацієнти з коронавірусом не мають можливості отримати комплексне медичне обслуговування.

На ваш погляд, чому склалася така ситуація?

– Частково через відсутність фінансування, частково через некомпетентність менеджерів і керівників усіх рівнів. Сюди також варто віднести проблему гострого браку кваліфікованого медичного персоналу. Скоро пацієнтів, не тільки з COVID-19, лікувати буде нікому. Ось вам простий приклад. Зарплата профільного лікаря становить шість-вісім тисяч гривень. Це абсолютна ганьба. Навіть африканські країни не мають такого дегенеративного відношення до медицини. У ковідних лікарнях ця цифра більша завдяки доплатам. Водночас я, як професор, консультую пацієнтів у двох ковід-реанімаціях, буваю там практично кожен день, і не отримую ніяких доплат через те, що не є штатним співробітником лікарні. Ось так влаштована система.

Що можете сказати про майбутню хвилю коронавірусу, наскільки важкою вона буде в нашому регіоні?

– Безсумнівно, Харківська область готова до нової хвилі коронавірусу краще, ніж в попередні роки. Гострої нестачі кисню, яка була на початку пандемії, швидше за все не буде. Але щодо всього іншого – говорити складно. Припускаю, що по тяжкості прийдешня хвиля буде порівнянна з попередніми. Ми продовжуємо відчувати вплив пандемії та жити в режимі карантину, масок і щеплень. Є яскравий приклад – Ізраїль. Це перша країна, яка перемогла COVID-19. Там вдалося вакцинувати 70% населення. Зараз в Ізраїлі спалах коронавірусу з тисячами випадків зараження. Все говорить про те, що в найближчій перспективі ця проблема нікуди не дінеться.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі