“Режим давно морально збанкрутував”: Цимбалюк закликає до запровадження нових нищівних санкцій проти агресора

Російська Федерація через підрив Каховської ГЕС знову продемонструвала свою терористичну природу. У зв’язку з цим, Україна закликає міжнародну спільноту ввести нові нищівні санкції проти агресора.

Про це повідомив Укрінформ з посиланням на власного кореспондента.

Український представник при міжнародних організаціях у Відні, Євгеній Цимбалюк, на спеціальному засіданні Постійної ради ОБСЄ заявив, що підрив Каховської ГЕС росією є грубим порушенням Женевських конвенцій, зокрема статті 56 Додаткового протоколу I 1977 року. Він наголосив, що цей акт руйнування є ще одним підтвердженням геноцидної війни, яку росія веде проти України.

Підрив греблі також вважається екоцидом, і Україна розпочала відповідне досудове розслідування. Україна висловила вдячність своїм партнерам за пропозиції допомогти подолати наслідки цього злочину росії та закликала ОБСЄ використовувати всі наявні можливості для підтримки цих зусиль.

Катастрофа Каховської ГЕС: заступник генсека ООН застерігає про далекосяжні наслідки

Цимбалюк підкреслив, що підрив Каховської ГЕС стає ще одним аргументом на користь визнання росії терористичною державою. Він закликав міжнародних партнерів швидко долучитися до імплементації Формули миру Президента України, зокрема пунктів, що стосуються протидії екоциду, ядерної та енергетичної безпеки.

“За нашою інформацією, агрегати та гребля Каховської ГЕС були заміновані російськими терористами. Отже, настав час для нових нищівних санкцій проти Росії, включаючи її ракетну галузь та атомну енергетику. Найнебезпечніший терорист у світі не може бути членом поважних міжнародних організацій, в тому числі ОБСЄ. Цей режим вже давно морально збанкрутував, щоб йому довіряли й з ним розмовляли”, — наголосив очільник української місії в ОБСЄ.

Коментарі