“Я живу в Україні, на жаль”: в Харкові стався черговий мовний скандал

30 вересня Сергій Стерненко на своєму YouTube каналі опублікував ролик, в якому розповів про черговий мовний скандал, що стався в Харкові.

За словами активіста, в закладі громадського харчування на вулиці Валентинівській 15/17 клієнта відмовилися обслуговувати українською мовою.

Покупець, який представився Владиславом, звернувся до продавця і власнику закладу 7ЧБРК з питанням, чому той говорить з покупцями російською.

У відповідь продавець заявив: “для мене і для 99,9% клієнтів, які приходять сюди, необхідність розмовляти українською мовою – це насильство”.

У харківському ЗВО студентку засудили за українофобські висловлювання

Під час словесної перепалки Владислав також поставив запитання власнику громадського харчування, чому той називає україномовних покупців “рагулями”. Чоловік відповів, що це його особиста думка.

На завершення суперечки покупець запитав опонента, в якій країні він живе, на що останній відреагував: “Я живу в Україні, на жаль”.

Кореспондент Newsroom зв’язався з власником 7ЧБРК. Чоловік представився Олександром, підтвердив, що на записі звучить його голос. Також він розповів, що в опублікованому відеоролику багато “висмикнули з контексту”.

“Все висмоктали з пальця. Люди хотіли створити конфлікт, тільки я в цьому участі не беру, я тут чебуреки готую. Прохання обслужити українською мовою з боку клієнта не було. Він зробив замовлення і просто спілкувався. Я російською, він українською. Ми чудово один одного розуміли, розмова була коректною. Потім він запитав, чому я не розмовляю державною мовою. Я відповів, що моя лексика на українській поступається російській і що я хочу любити українську мову, а не розмовляти нею з-під палки”, – пояснив Олександр.

Харків’яни скаржаться на порушення мовного закону частіше, ніж жителі Одеси та Вінниці

На питання про те, що він мав на увазі, кажучи “Я живу в Україні, на жаль”, підприємець відповів: “Це моє особисте ставлення. Я б хотів жити в державі, в якій з кожним роком стає краще. Мені не подобається поляризація суспільства на мовному ґрунті. Я мав досвід проживання в країні, де люди говорять на різних мовах і чудово ставляться один до одного. Тому що хочуть. Чого у нас не було, немає і не буде”.

Наприкінці бесіди чоловік зазначив, що сьогодні на його адресу вже надходили повідомлення і попередження від місцевих активістів, які “мають намір зайти в гості”.

Нагадаємо, раніше в супермаркеті “АТБ” на вулиці Амосова, 26 стався конфлікт між бійцем АТО, демобілізувався і касиром. Причиною сварки нібито стали антиукраїнські висловлювання жінки.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі