СБУ встановила двох зрадників, які передавали росіянам координати ЗСУ на Харківщині через екснардепа Святаша

СБУ заочно повідомила про підозри у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України) Дмитру Пойді та Андрію Бессарабову, які ще у 2014 році виїхали з України через активну участь у харківському антимайдані. Згодом, під час повномасштабної війни, вони допомагали харківському екснардепу Дмитру Святашу передавати позиції та місця дислокації ЗСУ на території Зміївської громади Харківської області. Про це повідомили в “Харківському антикорупційному центрі”.

4 роки тюрми: суд виніс заочний вирок для антимайданівця з Харкова, який утік до РФ

61-річний Бессарабов зареєстрований у Харкові на вулиці Владислава Зубенка. У 2014-2022 роках – активний учасник терористичної організації “донецька народна республіка”, за що його оголосили в розшук. Бессарабова затримали у 2014 році, але пізніше обміняли у рамках Мінських домовленостей.

Як установило слідство, 34-річний Дмитро Пойда (у Харкові зареєстрований на проспекті Тракторобудівників) називав себе “ополченцем новороссии” та “представником харківського територіального земляцтва в москві”.

Після повномасштабного російського вторгнення Бессарабов разом із Пойдою та іншими невстановленими особами, які досі проживають на території України, займались розвідкою на користь рф. Вони мали відстежувати пересування, рух та точне розташування підрозділів Збройних Сил України, аби передавати інформацію представникам держави-агресора для коригування, наведення артилерійського вогню, ракетних ударів по підрозділах ЗСУ.

Із тексту підозри стало відомо, що вдень 30 серпня 2022 року Бессарабов передав Пойді дані про розташування підрозділу ЗСУ поблизу села Дачне колишнього Зміївського району із зазначенням географічних координат. Трохи згодом на брифінгу міністерства оборони рф було повідомлено, що пункт управління ЗСУ поблизу села Дачне знищено.

4 вересня Бессарабов передав Пойді інформацію про шість місць розташування особового складу та техніки (танки, артилерія) підрозділів ЗСУ у Чугуївському районі (куди після децентралізації увійшов Зміївський район). 6 вересня Бессарбов передав Пойді інформацію, яка стосувалась руху підрозділів ЗСУ в районі Балаклії та розміщення Сил оборони України неподалік цього міста.

Пойда увечері 8 вересня доповів нардепу Дмитру Святашу цю інформацію. На думку слідства, Святаш ці дані передавав невстановленим особам з числа представників органів державної влади рф.

Екснардеп Святаш передавав росіянам інформацію про “прильоти” і переміщення ЗСУ на Харківщині — СБУ

Нагадаємо, наприкінці минулого року Дмитра Святаша оголосили в розшук. Його підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Як повідомляв на той момент заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм, Дмитра Святаша росіяни готували на роль свого представника на Харківщині за умови, якщо б їм вдалось захопити Харків.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі