Секретар харківської міськради хоче повернути російській мові статус регіональної

Ігор Терехов вважає, що більш як 80% населення Харкова спілкуються російською мовою. У зв’язку з цим чиновник пропонує повернути йому статус регіонального та добиватиметься цього у суді. Про це секретар міськради заявив в інтерв’ю “Радіо НВ“.

Від 43 тисяч до семи мільйонів: скільки витрачають на кампанію кандидати у мери Харкова

“Це не означає, що хтось не розуміє або в офіційному зверненні ігноруватиме українську мову. У школах діти теж вчать українську мову. Вдома ми розмовляємо російською мовою, а діти приходять до школи і розмовляють українською. Це цілком нормально. Людям зручно спілкуватися російською мовою”, – вважає Ігор Терехов.

Цю позицію мерія планує обстоювати у суді.

Російська мова отримала у Харкові статус регіональної у 2012 році. Особливий статус мови могла надати місцева влада, якщо кількість носіїв цієї мови становить щонайменше 10% населення. 28 лютого 2018 року Конституційний суд України визнав закон “Про основи державної мовної політики” (Колесніченка-Ківалова) неконституційним.

 

Харків’яни скаржаться на порушення мовного закону частіше, ніж мешканці Одеси та Вінниці

Проте в окремих громадах регіональний статус російської мови зберігався набагато довше. У Харкові суд скасував його лише у травні 2021 року. Наступного дня після цього рішення у мерії заявили, що оскаржуватимуть вердикт і готують апеляцію.

Нагадаємо, вже цієї неділі у Харкові відбудуться вибори міського голови. Загалом у них беруть участь десять кандидатів, серед яких секретар міськради Ігор Терехов, ексградоначальник Михайло Добкін, депутати Аліна Мустафаєва та Володимир Плетньов, лідер місцевого відділення “Національного корпусу” Костянтин Немічов, голова фракції ЄС в облраді Олександр Скорик.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі