Щоб повернути життя на звільнені території Харківщини, потрібні адресні програми допомоги АПК – експерт Євген Іванов

Щоб якнайшвидше повернути до життя деокуповані райони Харківської області, українська влада разом із нашими західними союзниками має виробити програму підтримки АПК. Адже сільське господарство – критично важлива галузь для життя деокупованих територій області

Про це, коментуючи перспективи поновлення звільнених від російських окупантів територій Харківщини, заявив аграрний експерт, директор ФГ «Альфа» Євген Іванов.

Експерт нагадав, що в результаті успішних контрнаступних дій ЗСУ звільнили велику територію, яка півроку була в окупації – 25% області.

“Для населення цих територій працюючі сільгосппідприємства є критично важливими, тому що це робочі місця та основа для формування місцевих бюджетів”, – зазначив експерт.

Як приклад він навів велике сільгосппідприємство “Альфа”, яке в довоєнний час було одним із найбільших бюджетів Богодухівського району. “Щоб агропідприємства регіону запрацювали, потрібно в першу чергу провести розмінування, відновити інфраструктуру залізниць та автомобільних доріг, відновити подачу електрики. Відновивши роботу підприємств, ми відновимо весь цикл життєдіяльності регіонів і буде сенс повертатися тим людям, які поїхали”, – зазначив Іванов.

Проте, впевнений експерт, швидке відновлення регіонів буде неможливим без програми підтримки АПК Харківщини з боку влади та міжнародних партнерів.

“Бізнес може вкласти кошти у відновлення своєї зруйнованої інфраструктури, у відбудову корівників, закупівлю техніки, поголів’я худоби та насіння. Але бізнес не зможе побудувати дороги, відновити залізничне сполучення, провести електрику”, – пояснив експерт.

Також він додав, що необхідні адресні програми з боку наших європейських партнерів для підтримки виробників, “щоб ми не провалилися з погляду виробництва зерна у наступні роки. І не втратили села з погляду роботи та життя людей”.

“Особливу увагу слід приділити саме малим фермерським господарствам (100-500 Га), саме вони опинилися під найбільш сильним ударом і, не маючи значного фінансового запасу міцності, найбільшою мірою ризикують не відновитися. Для Харківської області, яка дуже сильно постраждала від війни, це вкрай актуально. Зараз потрібно більше діалогу між представниками агробізнесу та влади. За умови підтримки та грамотної політики влади нам потрібно щонайменше два роки, щоб повернутися на довоєнний рівень сільгоспвиробництва, і лише потім ми зможемо розвиватися далі”, – підсумував Євген Іванов.

Нагадаємо, за інформацією заступника міністра оборони України Ганни Маляр внаслідок контрнаступальних дій ЗСУ звільнили 8500 кв км території Харківської області, на якій знаходяться 388 населених пунктів. Наразі тимчасово окупованими залишаються близько 6% території області.

Раніше директор ФГ “Альфа” Євген Іванов наголошував: щоб аграрні підприємства Харківської області могли підготуватися до осені, потрібна стратегія взаємодії влади із сільгоспвиробниками, особливо малими та середніми. На його думку, на малому та середньому агробізнесі тримається інфраструктура села, і саме такі фермери створюють робочі місця, які стануть “магнітом”, щоб люди не виїжджали з районів, що постраждали від війни.

Також Іванов прогнозував, що через блокування морських портів та знищення частини зернових терміналів сільськогосподарське виробництво в Харківській області опинилося на межі колапсу.

Коментарі