ТОП-7 найбагатших чиновників Харківської облдержадміністрації

Недавній скандал з нерухомістю харківських топчиновників у Криму змусив знову звернути увагу на їхні декларації. Представники проєкту “Кнопки” стверджували, що нинішня голова ХОДА Айна Тимчук не внесла в документи $300 тисяч. Ексчоловік губернатора Андрій Тимчук звинуватив журналістів у шантажі та звернувся в правоохоронні органи.

А поки силовики розбираються, Newsroom проаналізував, кого ж з топових чиновників Харківської ОДА можна назвати найбагатшим. У рейтингу ми враховували готівку, а також гроші на банківських рахунках і віддані в борг.

Голова ХОДА Тимчук продала бізнес в анексованому Криму харківському чиновнику-втікачеві – ЗМІ

 

7 місце
Сергій Прокопченко

dscn6574-3648x2736-254c.jpg
Фото: ХОДА

Директор Департаменту агропромислового розвитку зайняв свій пост при Олексії Кучері в червні 2020 року. З колишнім губернатором Прокопченка ріднила не тільки адвокатська діяльність, а й любов до криптовалюти, яка становила відчутну частину заощаджень.

Чиновник задекларував дві квартири в Харкові (спільна власність з батьком і право користування), Toyota Camry 2017 року випуску та доходи у 191 тисячу гривень. Його заощадження становлять п’ять біткоїнів (за курсом на 1.08 вартість одного біткоїна дорівнює 1,068 мільйона гривень), $30 тисяч і 170 тисяч в українській валюті – всього 6,2 мільйона в гривневому еквіваленті. При цьому борг співробітника Харківської ОДА перед адвокатським об’єднанням “Корт Райдер” становить 1,6 мільйона гривень.

6 місце
Михайло Харнам

harnam.jpg
Фото: facebook.com/mkharnam

Уродженець Харкова став заступником голови ХОДА у квітні 2021 року. До цього він встиг покерувати столичним КП “Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд міста Києва”. У ЗМІ його називали креатурою Дмитра Давтяна, заступника київського мера та сина харківського бізнесмена Олександра Давтяна.

Михайло Харнам задекларував три квартири в обласному центрі (спільна власність і право користування), ювелірні вироби та дорогі годинники, в тому числі з корпусом з білого золота, корпоративні права на п’ять фірм, а також чотири автомобілі – BMW X7 за 2,5 мільйона (належить дружині Анні), Toyota Land Cruiser 200, BMW M3, Audi A8 (всі – на праві користування).

Підозрюваний в отриманні хабаря ексчиновник ХОДА втратив 120 тисяч застави

У 2020 році тоді ще комунальник заробив 263 тисячі гривень, а його дружина – 1,26 мільйона. Заощадження сім’ї склали $260 тисяч і 330 тисяч у національній валюті. Всього – 7,3 мільйона в гривневому еквіваленті. При цьому дружина чиновника повинна виплатити кредит у 700 тисяч, а сам Харнам вказав солідарну заборгованість перед фінансовою фірмою “Форінт” у дев’ять мільйонів гривень.

5 місце
Юрій Шпарага

zag-678x381.jpg
Фото: insidernews.info

Уродженець Краснокутського району очолив Департамент соціального захисту ХОДА ще в липні 2015 року. Він встиг “пережити” трьох губернаторів – Ігоря Райніна, Юлію Світличну й Олексія Кучера, а тепер працює з Айною Тимчук. До цього Юрій Шпарага керував Харківською та Валківською РДА.

У своїй декларації чиновник вказав земельні ділянки в трьох населених пунктах, нежитлові будівлі в Краснокутську вартістю понад три мільйони гривень, а також будинок подружжя в Харкові за 2,6 мільйона в національній валюті. У власності сім’ї є автомобілі Volkswagen Tiguan і Lexus GX 460. Торік подружжя Шпарага заробило 4,7 мільйона гривень. Їх заощадження становлять $60 тисяч і велику суму в національній валюті – усього 7,5 мільйона в гривневому еквіваленті.

4 місце
Анжеліка Крутова

thumb-newsspisok-900x600-d38a.jpg
Фото: ХОДА

Уродженка Донецька зайняла пост Директора Департаменту науки й освіти влітку 2020 року. Тоді з нею уклали тимчасовий контракт на період дії карантину, який не закінчився й досі.

У своїй декларації Анжеліка Крутова вказала десять об’єктів нерухомості, в тому числі дві квартири в Харкові та будинок у Дергачах, автомобілі Toyota Land Cruiser 200 та Jaguar F-PACE майже за 1,4 мільйона гривень. Доходи сім’ї склали чотири мільйони у національній валюті, причому більша частина – це продаж нерухомості.

Гендиректор заводу та волонтер: хто в Харкові відмовився від мандатів міськради

Чиновниця зуміла накопичити два мільйони, а її чоловік-підприємець Віктор Макуха – $180 тисяч та 1,3 мільйона в національній валюті. Загальні заощадження родини склали 8,1 мільйона в гривневому еквіваленті.

3 місце
Михайло Черняк

img_9435-4272x2848-3ae7.jpg
Фото: ХОДА

Колишній підприємець приходив у ХОДА двічі. Спочатку – у 2015 році під час керівництва Ігоря Райніна. Він обіймав посаду заступника голови Харківської ОДА п’ять років, але потім був звільнений Олексієм Кучером. Втім, у березні нинішнього року Айна Тимчук знову зробила досвідченого чиновника своїм заступником з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

У ХОДА розповіли, чому пацієнтів з COVID-19 везли з Харкова в райцентри

У своїй декларації Михайло Черняк вказав три квартири в Харкові та Києві (одна з них належить дружині), земельну ділянку, два паркомісця, Toyota Land Cruiser 200, а також корпоративні права дружини в чотирьох фірмах. Торік сім’я заробила 931 тисячу гривень, а заощадження Михайла Черняка та Олени Винарскої склали 15 тисяч євро, $330 тисяч і 550 тисяч у національній валюті. Всього – 9,4 мільйона в гривневому еквіваленті.

2 місце
Ігор Волченко

volchenko.jpg
Фото: ХОДА

Ігор Волченко працює в Департаменті охорони здоров’я з квітня 2020 року. З березня по початок липня він виконував обов’язки директора, а зараз обіймає посаду заступника нового начальника Максима Хаустова.

У свою декларацію чиновник вніс право користування квартирою та кімнатою в Харкові, Mitsubishi Outlander і Opel Corsa (дружини), а також річний дохід у 238 тисяч гривень. При цьому заощадження сім’ї становлять 94 тисячі євро, $203 тисячі та 1,8 мільйона в національній валюті – 10,2 мільйона в гривневому еквіваленті.

1 місце
Тетяна Печура

dscn6781-3648x2736-74df.jpg
Фото: ХОДА

Чиновниця працює в ХОДА понад дев’ять років. Вона була заступником керівника Головного управління праці та соціального захисту, а зараз є начальником управління праці та заступник директора Департаменту соціального захисту.

Жінка задекларувала дві квартири та шість земельних ділянок (майже вся нерухомість належить чоловікові), автомобілі Ford Focus і Nissan Qashqai. У документах зазначено, що її чоловік – харківський підприємець Віталій Печура – є бенефіціаром дев’яти фірм. Втім, в декларації немає інформації про те, що чоловік з квітня 2021 року працює директором “Національ” – колишнього готелю покійного Кернеса, якою володіють його вдова Оксана та пасинок Родіон Гайсинський.

У мережі показали, як виглядає зараз готель, де жив Кернес (Відео)

Доходи сім’ї торік склали 1,7 мільйона гривень. А ось заощадження Тетяни та Віталія Печур набагато більше – 2,5 мільйона в національній валюті та $310 тисяч. Таким чином, завдяки багатому чоловікові представниця Департаменту соцзахисту виходить на перше місце в нашому рейтингу з показником у 10,8 мільйона гривень на гривневому еквіваленті.

А ось голова Харківської ОДА Айна Тимчук, яка стала фігуранткою скандалу, задекларувала менші суми. Її заощадження становлять $70 тисяч і 656 тисяч на національній валюті – усього 2,5 мільйона в гривневому еквіваленті. Втім, і губернатора, й інших представників нашого рейтингу легко міг обігнати її ексчоловік, ще недавно працював в облдержадміністрації. Адже у своїй декларації Андрій Тимчук вказав, що зберігає 24 мільйони гривень.

32518_1.jpg
Андрій Тимчук. Фото: ПравдаТут

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі