У центрі Харкова незаконно будують багатоповерховий будинок — активісти

Представники ініціативної групи Save Kharkiv обурені будівництвом висотки на вулиці Куликівській, 32.

Про це стало відомо 9 червня у час пресконференції.

За словами директора благодійного фонду “Харків з тобою”, члена консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Департаменту будівництва й архітектури ХОДА Олени Рофе-Бекетової, на території пам’ятки культури по вулиці Куликівській, 32 будівельна компанія Turkish development зводить 18-поверховий житловий будинок без будь-яких дозвільних документів. На думку громадської діячки, такі дії будівельної компанії порушують закон про охорону культурної спадщини.

У Харкові створили сервіс для перевірки законності новобудов

“Ми двічі зверталися до Харківської міської ради й обидва рази отримали відповідь, в якій сказано, що інформації по цьому об’єкту та відповідних документів у мерії немає. При цьому містобудівні умови й обмеження з проєктування будинку не надавалися. Також в департаменті архітектури та містобудування ХОДА повідомили, що археологічні дослідження земельної ділянки по вулиці Куликівській, 32 не проводилися та узгодження на проведення робіт не надавали”, – повідомила Олена Рофе-Бекетова.

Прокуратура вимагає повернути місту ділянку землі вартістю дев’ять мільйонів

За її словами, на паспорті об’єкта сказано, що будується будинок висотою в чотири поверхи, при цьому на сайті будівельної компанії опублікована інформація про зведення будинку висотою як мінімум в дев’ять поверхів. Активісти звернулися в прокуратуру і намагаються через суд скасувати рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельної ділянки під забудову і повернути його у власність міста.

Ревіталізація по-харківськи: як забудовники рятують історичні будівлі

На думку депутата Харківської міської ради Дмитра Булаха, мова йде про тотальні порушення.

“Історичний центр Харкова віддали під забудову багатоповерхівками та торговими центрами. Їх багато – недавно відкритий ТРЦ “Nikolsky”. Цей факт говорить про те, що в місті не існує сучасної містобудівної політики, яка б враховувала наявність пам’яток архітектури та археології. Також немає контролю з боку ХОДА або поліції. У мережі вже з’явилися оголошення про продаж квартир у новому 18-поверховому будинку на 300 квартир, що вимагає дотримання правил комфорту та безпеки”, – розповів Дмитро Булах.

Ексдиректор великої будкомпанії Харкова перейшов в іншу фірму

Кореспондент Newsroom зв’язався з представником Turkish development, проте коментувати ситуацію, пов’язану з будівництвом багатоповерхового будинку по вулиці Куликівській 32, у компанії відмовилися. Тільки компанія-забудовник надасть інформацію, редакція Newsroom доповнить цей матеріал.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі