У Харківській області силовики викрили схему торгівлі немовлятами

Про це 27 липня повідомили в регіональному пресцентрі СБУ.

Як з’ясувалося, до складу організованої групи входили жителі Харківської та Київської областей, а керували схемою столичні репродуктологи.

Медики допомагали іноземцям завести сім’ю. На початковому етапі громадянам інших країн допомагали укласти фіктивний шлюб з українками, пізніше офіційно підтверджували нібито безпліддя “подружжя”, що служило офіційним приводом до застосування репродуктивних технологій. Парі підшукували жінку для сурогатного материнства. Як тільки малюк з’являвся на світ, фіктивний шлюб розривали, а батько з дитиною виїжджав за кордон. Вартість послуги оцінювали у 60 тисяч доларів.

Сурогатна мати з Харкова народила двійню для іноземця та його фіктивної дружини

Під час розгляду, співробітники спецслужби встановили, що медики недбало ставилися до обов’язків, що спричинило загибель новонароджених.

220551976_142778687981552_4236096259214589953_n.jpg

У центрі репродуктивної медицини й за місцем фактичного проживання учасників схеми провели обшуки, вилучили телефони та комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності, а також документи.

Фігурантам повідомили про підозру у вчиненні кримінального злочину за ч. 2 ст. 140 (“неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником”) і ч. 1 ст. 366 (“службова фальсифікація”) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі.

Підозрюваний в торгівлі людьми іноземець постане перед судом

Нагадаємо, раніше сурогатна мати з Харкова народила двох дітей для громадянина Китаю і його фіктивної дружини. Про це стало відомо з Єдиного реєстру судових рішень. За даними слідства, в травні 2018 року іноземець звернувся в ТОВ “Міні Прим Центр” і попросив підшукати жінку, яка погодиться народити дитину для нього. Після цього чоловікові запропонували укласти фіктивний шлюб з громадянкою України, яку потім визнають безплідною. Це дозволило б йому скористатися послугою сурогатного материнства. Фігурант одружився з українкою, а вже через два дні покинув нашу країну. Медики винесли вердикт, що жителька Запоріжжя страждає безпліддям, після чого до схеми під’єднали сурогатну маму з Харкова, яка отримала за послуги 20 тисяч гривень.

Коментарі